Η Κομισιόν εργάζεται να θέσει ένα πλαίσιο και την τεχνολογική υποδομή που θα μπορούσε να διευκολύνει την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας τέτοιων πιστοποιητικών, σύμφωνα με μέμο που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες. «Οι ευρωπαϊοι ηγέτες ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι «η τεχνική εργασία για μια τέτοια πλατφόρμα θα απαιτήσει τρεις με τέσσερις μήνες», αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο το μέμο που έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου.
Στα κράτη μέλη υπάρχουν διαφωνίες για αυτά τα πιστοποιητικά που θα επιβεβαιώνουν ότι ο κάτοχος έχει πρόσφατα βρεθεί αρνητικός σε τεστ, έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό, και έτσι εκτιμάται ότι έχει ανοσία. Τα κράτη μέλη με μεγάλη τουριστική βιομηχανία πιέζουν για την χρήση τους προκειμένου να επιστρέψει μια μορφή κανονικότητας.
Το μέμο ζητά από τα κράτη-μέλη πληροφορίες πριν η Κομισιόν αποκαλύψει τη νομοθετική πρόταση αργότερα αυτό το μήνα. Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να λυθούν για την γρήγορη υιοθέτηση της πρότασης είναι το εάν τα πιστοποιητικά θα διευκολύνουν την μετακίνηση εντός ΕΕ και τι θα σημαίνει αυτό για ταξίδια εκτός του μπλοκ.
Επιπρόσθετα, η ΕΕ θα πρέπει ακόμα να εγκαταστήσει μια κοινή προσέγγιση στην «απόδειξη ανάρρωσης» από την Covid-19. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κάποιος που ανάρρωσε έχει ανοσία και το εάν μπορεί να προστατευθεί από μεταλλάξεις του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ προετοιμάζεται για «μια συντονισμένη αντίδραση στην περίπτωση που μια νέα μετάλλαξη του ιού εμφανιστεί στην Ευρώπη, ειδικά αν πρόκειται για κάποια που είναι ανθεκτική στα εμβόλια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr