Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση από τον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσας «κρίνουμε αναγκαία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών αλλά και εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή ώστε να περιορίσουμε τη διαφαινόμενη περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού».
Στην επιστολή προς το υπουργείο υγείας προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα, μετά την παράθεση επιστημονικών στοιχείων και ερευνών.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Διανύουμε ήδη την 3η εβδομάδα, κατά την οποία η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται στο κόκκινο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενη τάση. Συγχρόνως όπως προκύπτει από την επιδημιολογική ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το 40% και πλέον των κρουσμάτων, αφορούν στη μετάλλαξη του ιού βρετανικού στελέχους, η οποία αρχίζει να επικρατεί, καθώς εξελίσσεται η πανδημία στην περιοχή μας.
Άλλο ένα στοιχείο ιδιαίτερης ανησυχίας αφορά στη μετάλλαξη του ιού του νοτιοαφρικανικού στελέχους που εντοπίζεται στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ότι 28 από τα 33 πανελλαδικά εντοπισμένα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ανιχνεύονται στην περιοχή μας (22 στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου). Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αφορά τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Α.Π.Θ. σχετικά με τον εντοπισμό γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης. Συγκεκριμένα μετά την εφαρμογή του εξορθολογισμού των μετρήσεων διαπιστώνεται από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αυξητική τάση, μετά την επιπέδωση που είχε παρατηρηθεί, η οποία να σημειώσουμε ότι έδειχνε ισοδύναμο ιϊκό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Από τα στοιχεία που σας παραθέσαμε, κρίνουμε αναγκαία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών αλλά και εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή μας, ώστε να περιορίσουμε τη διαφαινόμενη περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού. Μια τέτοια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε, ώστε να αποφύγουμε τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Με βάση όλα τα ανωτέρω το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σας προτείνει σε ότι αφορά την πόλη μας:
1) Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της περιοχής μας να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση άμεσα, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, στο επίπεδο που είναι σήμερα (click away κλπ), ενιαία σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.
2) Η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου πρέπει να αποτυπωθεί με ακρίβεια και να επιτηρείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απομόνωση όλων εκείνων των κρουσμάτων, που αφορούν τη μετάλλαξη του ιού νοτιοαφρικανικής προέλευσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μαζικά τεστ στην περιοχή, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών των κρουσμάτων και άμεση διερεύνηση όλων των θετικών ευρημάτων σε ό,τι αφορά τον τύπο του ιού από τα οποία προέρχονται, ώστε να αναχαιτιστεί άμεσα η επικράτηση του ιού νοτιοαφρικανικής προέλευσης.
3) Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας , θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδος πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση όλης της πόλης όπως ισχύει και στην Αθήνα (9μ.μ). Επίσης θεωρούμε πως πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μετά τις 6μ.μ., που όπως έχουμε παρατηρήσει δημιουργεί συνθήκες έντονου συγχρωτισμού στην πόλη.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr