Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 1,2% από το -0,3% του Δεκεμβρίου, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στο 1,4%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 1,2% τον Ιανουάριο, από 0,3% τον Δεκέμβριο. Έναν χρόνο πριν ήταν στο 1,7%.
Στο πιο χαμηλό σημείο ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός σε Ελλάδα (-2,4%), Σλοβενία (-0,9%) και Κύπρο (-0,8%). Στο πιο υψηλό ήταν η Πολωνία (3,6%), η Ουγγαρία (2,9%) και η Τσεχία (2,2%).
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 3,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν 4,2% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% στον μήνα και 2% σε ετήσια βάση.
Ο δομικός πληθωρισμός -που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων- αυξήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση από 0,4% τον Δεκέμβριο.
Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί τα δύο τρίτα της οικονομίας της Ευρωζώνη, συνέβαλε κατά 0,65 της ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων ενίσχυσε τον πληθωρισμό κατά 0,37 της μονάδας, αντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 0,41 της μονάδας λόγω της φθηνότερης ενέργειας.
Μετά την αύξηση τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός ήρθε λίγο πιο κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr