Αυτό σύμφωνα με την ίδια μπορεί να αποφευχθεί, σε περίπτωση που οι πολιτικοί αρχηγοί της ΕΕ βοηθήσουν να τερματισθεί η υγειονομική κρίση παγκοσμίως, στηρίξουν τις οικονομίες έως ότου τελειώσει η πανδημία και εάν επενδύσουν για να κάνουν πιο πράσινες τις οικονομίες τους.
Μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Γκεοργκίεβα εξήρε της χώρες της ΕΕ για τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ που έλαβαν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων για διατήρηση των θέσεων εργασίας που βοήθησαν περισσότερους από 54 εκατ. εργαζόμενους.
{https://twitter.com/KGeorgieva/status/1363859522876551172}
Όπως είπε, οι χώρες που είναι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί -όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία- είχαν ύφεση πάνω από 9% το 2020 έναντι μέσης ύφεσης 6,4% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, στο τέλος του 2022 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα είναι κατά 3,8% χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις προς κρίσης, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ η απόκλιση θα είναι μόνο 1,3%.
Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μία τέτοια απόκλιση θα έκανε πιο δύσκολη τη διαχείριση της οικονομίας της ΕΕ, περιλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, και θα αύξανε τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr