Μιλώντας στο Fox News, ο Πομπέο είπε ότι «μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στην κυβερνοεπίθεση. Υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια για τη χρήση λογισμικού τρίτων μερών στα κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ».
«Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι τώρα μπορούμε να πούμε με ιδιαίτερη σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα», επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία διαψεύδει
Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η κυβερνοεπίθεση παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας και την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας - καθώς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Ωστόσο, η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει παύσει να μεγαλώνει καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, πέραν των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο αναζωπυρώνει τους φόβους απέναντι στους κινδύνους κατασκοπείας.
Η Ρωσία πάντως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον.
«Θύμα» και η Microsoft
Επίθεση δέχθηκε και η Microsoft, o προέδρος της οποίας, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα να είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
«Περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Σμιθ στο ιστολόγιο της εταιρείας.
Οι χώρες που αφορά είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Θεωρία συνωμοσίας;
Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Κυβερνοχώρου και των Υποδομών εξέδωσε επείγον ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα: «Η επιχείρηση αυτή ανέδειξε μια ικανότητα διείσδυσης στις αλυσίδες του λογισμικού και απέδειξε ότι υπάρχει σημαντική γνώση των δικτύων των Windows (το βασικό λειτουργικό σύστημα της Microsoft)».
«Είναι πιθανό», συνέχισε το ανακοινωθέν, «η επιχείρηση να αξιοποίησε εξαρχής επιπλέον διαύλους και τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες διείσδυσης, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί».
Αρκετές πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μια ενημέρωση (update) του λογισμικού Orion, της εταιρείας SolarWinds, που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη διαχείριση δικτύων στις ΗΠΑ.
Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 χρήστες που «φόρτωσαν» τη συγκεκριμένη ενημέρωση και μετατράπηκαν έτσι άθελά τους σε «ξενιστές» του κακόβουλου λογισμικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr