Επικαλούμενοι άρθρο του Reuters, οι δύο ευρωβουλευτές είχαν επισημάνει, στην ερώτηση τους, ότι:
- Μία εκ των εταιρειών που έχουν ήδη κατασκευάσει και δοκιμάζουν το εμβόλιο για τον Covid-19, η πασίγνωστη Astra Zeneca, έχει ήδη εξασφαλίσει, μέσω ειδικών νομικών ρητρών στα συμβόλαιά της με τις κυβερνήσεις που θα τα αγοράσουν, εξαίρεση από αποζημιώσεις για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου στους πολίτες τους!
-Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος που θα εμβολιαστεί υποχρεωτικά παρουσιάσει οποιαδήποτε παρενέργεια (από προσωρινές ή μόνιμες βλάβες μέχρι θάνατο), δεν θα δικαιούται να στραφεί εναντίον της εταιρείας, αλλά μόνο κατά της κυβέρνησής του.
-Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αρνείται να πει ποιες κυβερνήσεις παραχώρησαν την "ασυλία" αυτή στην εταιρεία, η οποία και θα πλουτίσει με τα εμβόλια, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση αν αυτά προκαλέσουν ακόμα και θάνατο στους πολίτες που θα εμβολιαστούν με αυτά.
Με σημερινή της απάντηση η Επίτροπος Κυριακίδη, αποκαλύπτει ότι, «προκειμένου να αντισταθμιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι παρασκευαστές, λόγω του ασυνήθιστα μικρότερου χρονικού διαστήματος για την ανάπτυξη εμβολίων, η συμφωνία προβλέπει ότι, τα κράτη μέλη αποζημιώνουν τον παρασκευαστή για ενδεχόμενες ευθύνες που προκύπτουν, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στη συμφωνία.»
Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου καθησυχαστική απάντηση της Επιτρόπου.
Απάντηση της κυρίας Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.11.2020)
«Στις 28 Αυγούστου 2020 η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca για την αγορά εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με δυνατότητα δωρεάς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή αναδιοχέτευσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν κατ’ αναλογία βάσει του πληθυσμού.
Η Επιτροπή διασφάλισε ότι η συμφωνία με την Astra Zeneca συνάδει πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ και ιδίως ότι σέβεται πλήρως και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, σύμφωνα με την οδηγία για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την οδηγία, η ευθύνη βαρύνει τον παρασκευαστή. Ωστόσο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι παρασκευαστές λόγω του ασυνήθιστα μικρότερου χρονικού διαστήματος για την ανάπτυξη εμβολίων, η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη αποζημιώνουν τον παρασκευαστή για ενδεχόμενες ευθύνες που προκύπτουν, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στη συμφωνία.
Η Επιτροπή κατέστησε σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης της στρατηγικής για τα εμβόλια ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς ως προς την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για τη διάθεση ενός φαρμάκου στην αγορά. Οι εν λόγω αρχές ισχύουν εξίσου για κάθε ρήτρα αποζημίωσης που διαπραγματεύεται η Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, οι διατάξεις σχετικά με την ευθύνη και την αποζημίωση δεν μεταβάλλουν κατ’ ουδένα τρόπο την, βάσει των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, υποχρέωση των εταιρειών να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους. Κάθε εμβόλιο που διατίθεται στην αγορά πρέπει να πληροί τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας και να υποβάλλεται σε ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης άδειας κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ.»
Με βάση, δηλαδή, την Συμφωνία Κομισιόν και παρασκευάστριας εταιρίας, κάθε εμβόλιο που θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να πληροί τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας αλλά αν προκαλέσει παρενέργειες ή θάνατο σ’ αυτούς που θα το κάνουν, η εταιρία θ’ αποζημιωθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις!
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr