Απερίφραστα η Επίτροπος Γιόχανσον αποκαλύπτει ότι:
«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες στα νησιά, που είναι ευάλωτοι στο COVID-19, έχουν μεταφερθεί από τις ελληνικές αρχές, με κονδύλια της ΕΕ, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε ασφαλή καταφύγια, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα. Συνεχίζονται οι μεταφορές των υπόλοιπων ευάλωτων ατόμων.»
Η Επίτροπος, ωστόσο, δεν αναφέρει τον αριθμό των μεταναστών με κορονοϊό που μεταφέρθηκαν αλλά ούτε και ποιά είναι και που βρίσκονται αυτά «τα ασφαλή καταφύγια» στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής, στην ερώτηση της, είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
- «Στις 13 Αυγούστου 2020, η Ελλάδα ανέφερε την πρώτη της λοίμωξη COVID-19 στο στρατόπεδο προσφύγων Vial στο νησί της Χίου. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα - ΓΧΣ), προειδοποίησαν ότι δεδομένης της έλλειψης προετοιμασίας στα στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά, ένα άλλο ξέσπασμα του COVID-19 θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο.»
- «Αντί να εντείνουν τις προσπάθειές τους να εξοπλίσουν στρατόπεδα για την απομόνωση και τη διερεύνηση υποψιών, από την 1η Ιουλίου 2020, οι ελληνικές αρχές επιβάλλουν το κλείσιμο ενός κέντρου απομόνωσης MSF COVID-19 δίπλα στο κέντρο υποδοχής Moria στο νησί της Λέσβου. Ταυτόχρονα, περισσότερα από 300 άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών λόγω ηλικίας ή χρόνιας ιατρικής κατάστασης παραμένουν παγιδευμένα στο στρατόπεδο Moria».
Εύλογα δε ρωτούσε, αν προτίθεται η Κομισιόν να εντείνει τις προσπάθειές της, για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών COVID-19 μεταφέρονται από τα στρατόπεδα αλλά και το τι κάνει για να εξοπλίσει καλύτερα τα στρατόπεδα για ένα περαιτέρω ξέσπασμα του COVID-19.
Παρακάμπτοντας αυτά τα ερωτήματα και για ν’ απαλλάξει, προφανώς, την Κομισιόν από τις ευθύνες της η Επίτροπος Γιόχανσον, αναφέρει στην απάντηση της «λεπτομέρειες», για το πώς η Κομισιόν καλύπτει τις ανάγκες υγείας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.
Αναφέρει δε, συγκεκριμένα, ότι:
- PHILOS II - Η επείγουσα αντιμετώπιση της υγείας είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες υγείας και ψυχοκοινωνικών μεταναστών στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά της ΕΕ ανέρχεται σε 37,5 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.
- Κινητές ιατρικές μονάδες καθώς και περιοχές καραντίνας έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά. Ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται επίσης μέσω συνεργατών του έργου, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών. Τα κονδύλια της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης δραστηριότητες που εφαρμόζει η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 στα νησιά.
- Ενώ η Κομισιόν παραμένει σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επί τόπου, είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να εποπτεύουν όλες τις ενισχύσεις που παρέχονται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
- Η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο. Εν τω μεταξύ, όλοι οι πρώην κάτοικοι του κέντρου στη Μόρια, που φιλοξενούνται επί του παρόντος στη νέα προσωρινή τοποθεσία, δοκιμάσθηκαν για COVID-19 και βρέθηκαν θετικές, μεμονωμένες περιπτώσεις.
Με την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα τελευταίως, εύλογα ανακύπτει το ερώτημα, πόσοι μετανάστες βρέθηκαν με κορονοϊό στα ελληνικά νησιά και που ακριβώς βρίσκονται «τ’ ασφαλή καταφύγια» της ηπειρωτικής Ελλάδος, όπου και μεταφέρθηκαν.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr