Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Χάν, στην Ρουμάνα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Maria Grapini που, με την από 16 Απριλίου 2020 ερώτηση της προς την Κομισιόν, ζητούσε την υποβολή ενός Σχεδίου Εκτακτης Ανάγκης μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
Αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει, να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις άμεσες συνέπειες της έκτακτης ανάγκης COVID-19, στηριζόμενο στα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό 2020 όσον αφορά την αναδιάταξη και την ενίσχυση των υφιστάμενων μέσων, διευκρίνιζε η Ρουμάνα ευρωβουλευτής.
Στην απάντηση του, ωστόσο, ο Επίτροπος Χάν, αφού «αναλώνεται» στην περιγραφή των προτάσεων που έχει υποβάλλει η Κομισιόν, για την οικονομική απάντηση στην κρίση του Κορονοϊού, περιορίζεται να αναφέρει ότι, «Τα τελικά προγράμματα, η δομή τους και τα κονδύλια του προϋπολογισμού, εξαρτώνται από το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τον καθορισμό του πακέτου ανάκτησης, σύμφωνα με την αντίστοιχη διαδικασία έγκρισης» !
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (28.9.2020)
«Η Κομισιόν πρότεινε το μέσο νέας γενιάς ΕΕ (NGEU) και την ανανέωση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027
Το NGEU θα ενισχύσει προσωρινά την οικονομική δύναμη του προϋπολογισμού της ΕΕ με τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που θα διοχετευθούν μέσω προγραμμάτων της ΕΕ.
Η Επιτροπή πρότεινε, μεταξύ άλλων, έναν νέο μηχανισμό αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, μιας νέας πολιτικής για την υγεία με το πρόγραμμα, EU4Health, καθώς και για την ενίσχυση της διάσωσης του Horizon Europe και άλλων προγραμμάτων.
Η κρίση κατέδειξε ότι σε αρκετούς βασικούς τομείς τα επίπεδα υποστήριξης που συζητήθηκαν από τους επικεφαλής της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2020 δεν θα είναι επαρκή.
Επιπρόσθετα με ενισχύσεις στο πλαίσιο της NGEU, η Κομισιόν πρότεινε την ενίσχυση της Ψηφιακής Ευρώπης, της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», του προγράμματος «Ενιαία αγορά», την Γεωργική πολιτική, το Ταμείο ασύλου και μετανάστευσης, καθώς και του Ταμείου ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων.
Η κρίση απέδειξε ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν ευέλικτο προϋπολογισμό για να μπορεί να αντιδρά σε οποιονδήποτε απρόβλεπτες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν πρότεινε να ενισχυθεί η ευελιξία και τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης για την περίοδο 2021-2027, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση και το αποθεματικό αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου 2020, χαρτογράφησαν την προσπάθεια αποκατάστασης με NGEU και το ΠΔΠ, βάσει του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2020, που έχουν προσαρμοστεί για να ανταποκριθούν στην κρίση COVID-19.
Τα τελικά προγράμματα, η δομή τους και τα κονδύλια του προϋπολογισμού υπόκεινται στο τελικό το αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την στοιχεία του πακέτου ανάκτησης, σύμφωνα με την αντίστοιχη διαδικασία έγκρισης».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr