Στην από 17 Ιουλίου 2020, γραπτή του ερώτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει:
- Το 2016, το όργανο της τουρκικής Προεδρίας για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις (Diyanet) δημοσίευσε περιοδικό-κόμικ, στο οποίο τα παιδιά διδάσκονταν τη σημασία που έχει να πεθάνουν ως μάρτυρες για την Τουρκία, («πόσο καλό είναι να είσαι μάρτυρας» και «για να αποκτήσετε το δικαίωμα να πάτε στον παράδεισο»).
- Το 2018, οργανώσεις DITIB που συνεργάστηκαν με την τουρκική κυβέρνηση στη Γερμανία και η ATIB στην Αυστρία οργάνωσαν «θέατρα» με παιδιά-στρατιώτες να πεθαίνουν για την ισλαμική Τουρκία. Την ίδια χρονιά, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε με ένα εξάχρονο κορίτσι με στρατιωτική στολή, που «παρηγορήθηκε» ότι θα τιμηθεί, εάν «μαρτυρήσει» για την Τουρκία, και «αν αυτό συμβεί, θα είναι σκεπασμένο με την τουρκική σημαία» .
- Τον Μάιο του 2020, δημοσιεύθηκε μελέτη της οργάνωσης «Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη» στην οποία αναφέρεται ότι, μεταξύ των Σύριων μισθοφόρων που προσλήφθηκαν από την Τουρκία, υπάρχουν επίσης ανήλικοι.
Δυστυχώς, ο Επίτροπος Várhelyi, εμφανίζεται στην απάντηση του εξαιρετικά ασαφής, για το αν η Κομισιόν σκοπεύει να διευρευνήσει το θέμα της πρόσληψης από την Τουρκία ανήλικων μισθοφόρων και παιδιών-στρατιωτών, περιοριζόμενος να διαβεβαιώσει ότι, «η Κομισιόν σχεδιάζει (sic) να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα αυτό, τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες».
Ακολουθεί ολόκληρη η «ήξεις αφίξεις» απάντηση του Επιτρόπου.
Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Όπως επισήμανε η Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της του 2019 για την Τουρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τα δικαιώματα του παιδιού, μεταξύ άλλων σχετικά με προκλήσεις όπως η παιδική φτώχεια, η παιδική εργασία, η κακομεταχείριση και οι γάμοι παιδιών.
Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι όλοι οι ισχυρισμοί περί κακοποίησης παιδιών πρέπει να διερευνώνται ταχύτατα, αποτελεσματικά και αμερόληπτα και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή τις εξελίξεις· η αξιολόγησή της θα αποτυπωθεί στην προσεχή ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2020.
Οι προσδοκίες της ΕΕ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών είναι σαφείς. Πρόκειται για βασικές αρχές, τις οποίες η Τουρκία καλείται να σεβαστεί ως υποψήφια για ένταξη χώρα και ως επί σειρά ετών μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) και, ως εκ τούτου, έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφή βίας. Το άρθρο 22 της UNCRC ορίζει την υποχρέωση προστασίας των παιδιών που ζητούν καθεστώς πρόσφυγα και το άρθρο 38 της UNCRC καλεί τα μέρη να διασφαλίζουν ότι οι ανήλικοι δεν συμμετέχουν ενεργά σε οποιαδήποτε μορφή εχθροπραξιών.
Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ του 2015 για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις, η ΕΕ «θεωρεί ότι έχει ζωτική σημασία η αντιμετώπιση του ζητήματος των παιδιών και των ένοπλων συγκρούσεων» και σχεδιάζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα αυτό, τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr