Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, δε θα υπάρξει νέα αύξηση του προγράμματος της πανδημίας (PEPP) προς τις χώρες της ευρωζώνης, πέραν του 1,35 τρισ. ευρώ που έχει ήδη αποφασιστεί.
Τα νομισματικά εργαλεία της ΕΚΤ δεν είναι πολλά και η αποτελεσματικότητά τους έχει φθίνουσα πορεία. Στο βασικό σενάριο ούτε στις 10 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει κάτι νέο. Όμως θεωρητικά θα μπορούσε να επεκτείνει το πρόγραμμα PEPP από 1,35 τρισ. ευρώ σε 1,8 τρισ. ευρώ, αν και θα ήταν απίθανο να αγοράσει μετοχές έστω και ETFs δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα αγοράσει έως και 1,35 τρισ. ευρώ του δημόσιου και εταιρικού χρέους της ευρωζώνης έως τον Ιούνιο του 2021. Το πρόγραμμα, που ονομάστηκε «PEPP» ή «Πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας», επέκτεινε ένα υπάρχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε στο -0,5%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας – ήδη έχει αγοράσει 6 με 6,4 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - που έχει βαθμολογία ΒΒ, αλλά δεν είναι ενταγμένη στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr