Η ατζέντα των δύο ηγετών θα επικεντρωθεί στις μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, που ξέσπασαν στη Λευκορωσία, αφού ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι οποίες αμαυρώθηκαν από κατηγορίες για απάτη. Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές, ενώ η Μέρκελ προσφέρθηκε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής σε πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης, για τη μεταφορά της εξουσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει επίσης ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος Λουκασένκο.
Ωστόσο, περαιτέρω ενέργειες εναντίον της Λευκορωσίας πιθανότατα θα μετριαστούν από την επιμονή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά της «ξένης ανάμειξης», σε μια χώρα που είναι βαθιά ενσωματωμένη στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Δεδομένου ότι τόσο ο Μακρόν όσο και η Μέρκελ δε θέλουν να προκαλέσουν τη ρωσική οργή -ή να αναγκάσουν τον Λουκασένκο να ζητήσει την πλήρη στήριξη του Πούτιν- οι μελλοντικές επιλογές τους είναι περιορισμένες.
Φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό η εσωτερική δυναμική στη Λευκορωσία να διαμορφώσει τα γεγονότα, παρά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ο Λουκασένκο θέλει να κρατήσει την εξουσία «με νύχια και με δόντια», απορρίπτοντας τη συνταγματική αναθεώρηση, εκτός εάν είναι με τους δικούς του όρους. Έτσι, η απάντηση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία, καθώς και από το βαθμό στον οποίο το καθεστώς Λουκασένκο προβεί σε ορισμένες παραχωρήσεις.
Παράλληλα, μεταξύ των μεγάλων διεθνών ζητημάτων, που αναμένεται να συζητήσουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Λίβανος και η αναζωπύρωση του Covid-19.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr