Οι "σκληροί" του Βορρά αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολοι στις διαπραγματεύσεις και βάζουν διαρκώς εμπόδια στη συμφωνία. Από την Παρασκευή φάνηκε η στάση του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος διεκδίκησε μείωση επιχορηγήσεων και δικαίωμα βέτο για χρηματοδοτήσεις που δεν εγκρίνει
Έκτοτε έχει κυλήσει πολύς χρόνος, αλλά δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η συμβιβαστική πρόταση που έριξε τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις από τα 500 δισ. ευρώ στα 400 δισ. ευρώ (ίσως και πιο χαμηλά) δεν έκαμψε τις αντιστάσεις των "τεσσάρων φειδωλών" (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία), στην παρέα των οποίων ανεπίσημα έχει ενταχθεί και η Φινλανδία.
Οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν προσπαθούν να βρούν λύση. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και από τη μεριά του Νότου. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσες, εκπροσωπούν ουσιατικά τις χώρες που διεκδικούν χρηματοδότηση (άνευ όρων) για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.
Ο Κόντε στην τελευταία του συνάντηση το μεσημέρι της Κυριακής με φον ντερ Λάιεν, Μισέλ, Μέρκελ, Μακρόν και Σάντσες, έκανε μία σκληρή δήλωση λέγοντας πως ουσιαστικά "η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ανάμεσα στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, που υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ευρωπαϊκό σχέδιο και αφετέρου μερικές χώρες, που υπερασπίζονται τη λιτότητα".
Όλοι δηλαδή εναντίον των πέντε χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία) που αντιδρούν εξ αρχής στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν βέβαια και οι χώρες της Βαλτικής που διαφωνούν στο κομμάτι που συνδέει τις χρηματοδοτήσεις με το κράτος δικαίου. Ιδιαίτερα Ουγγαρία και Πολωνία θεωρούν πως στοχοποιούνται και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν, Μέρκελ και Μακρόν είναι ουσιαστικά οι "θεσμικοί" εκπρόσωποι, Ιταλία και Ισπανία έχουν αναλάβει ρόλο εκπροσώπων του Νότου, οι "Βόρειοι" είναι οι "σκληροί" της υπόθεσης και το μικρό κομμάτι της Βαλτικής έχει κι αυτό ρόλο. Αναζητούν ένα δύσκολο συμβιβασμό και μάλιστα με ομοφωνία, όπως απαιτούν οι άκρως δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ.
Οι διμερείς συνεχίζονται και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Bloomberg, δεν προβλέπεται η Ολομέλεια της Συνόδου να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 18.30. Συνεπώς, εκτός απροόπτου, το... θρίλερ έχει μέλλον.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr