Το βράδυ του Σαββάτου, με βάση το επίσημο πρόγραμμα η Σύνοδος θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, ωστόσο, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία, αποφασίστηκε να γίνει μία ακόμη προσπάθεια την Κυριακή.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς το βράδυ του Σαββάτου, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκαν εκκνευρισμένοι με τη στάση του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Είχαν μεταμεσονύκτια συνάντηση μαζί του, από την οποία αποχώρησαν εκνευρισμένοι, καθώς τον είδαν να επιμένει σε περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ στις χώρες.
Παρότι η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ προέβλεπε μείωση των επιχορηγήσεων από 500 δισ. σε 400 δισ. ευρώ, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία) ζητούν περισσότερα.
Επίσης, επιμένουν σε δικαίωμα βέτο, αν θεωρούν ότι η χρηματοδότηση για κάποιο κράτος δεν εξασφαλίζει ότι τα χρήματα θα πάνε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει. Με αυτό το επονομαζόμενο "φρένο" στις διαδικασίες εκταμίευσης δεν συμφωνούν οι χώρες του Νότου και ιδιαίτερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Με αυτές τις βασικές διαφορές ξεκινούν οι ύστατες προσπάθειες συμβιβασμού. Στη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ το πρωί υπήρξε συνάντηση της Μέρκελ με τον Μακρόν, τον Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν.
Το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το δικαίωμα βέτο και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, είναι τα βασικά εκκρεμή ζητήματα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr