Όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από 1ης Ιουλίου σε μια αρχική λίστα υγειονομικά ασφαλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Κίνα, αλλά μόνον υπό τον όρο ότι και εκείνη θα επιτρέψει σε ταξιδιώτες της ΕΕ να την επισκεφθούν.
Η λίστα των ασφαλών χωρών ολοκληρώθηκε από ανώτατους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες μετά από ταραχώδεις διαπραγματεύσεις για το πώς θα ξανανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ των 27 στο εμπόριο και τον τουρισμό υπό το πλαίσιο κοινών κανόνων μετά από το πολύμηνο lockdown. Η λίστα δεν απαιτεί ομόφωνη έγκριση ωστόσο πρέπει να επικυρωθεί από το κάθε κράτος – μέλος και από την ΕΕ, προτού εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου. Πάντως οι διπλωμάτες δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στη λίστα.
Η λίστα θα ενημερώνεται κάθε δύο εβδομάδες
Η εξαίρεση των ΗΠΑ που αποτελούν βασική πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την ΕΕ, αποτελεί ουσιαστικά μια έμπρακτη επίπληξη στην κυβέρνηση Τραμπ για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, μεταδίδουν οι NY Times.
Οι χώρες που απαρτίζουν την ασφαλή λίστα κρίθηκαν βάσει ενός συνδυασμού επιστημονικών κριτηρίων που περιλάμβαναν τα ποσοστά μόλυνσης και την αξιοπιστία των δεδομένων αναφοράς για τη δημόσια υγεία. Η λίστα θα ενημερώνεται κάθε δύο εβδομάδες, αυξάνοντας την πιθανότητα να προστεθούν σε αυτήν αποκλεισμένες χώρες.
Οι αξιωματούχοι που αποκάλυψαν το περιεχόμενο της τελικής λίστας μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή της την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όταν ρωτήθηκε την περασμένη Πέμπτη σχετικά με την προοπτική μιας παρατεταμένης απαγόρευσης των Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη, είπε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν τους Αμερικανούς επισκέπτες. «Θα συνεργαστούμε στενά με τους Ευρωπαίους φίλους μας, γιατί ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», ανέφερε ο κ. Πομπέο. «Έχουμε ακούσει από δώδεκα ή περισσότερες χώρες που έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πρόθεσή τους να μην ανοίξουν τα σύνορά τους σε κανέναν, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε.
Τέλος, όπως σημειώνουν οι ΝΥ Times, αν και η λίστα δεν είναι νομικά δεσμευτική, τα κράτη μέλη που ανοίγουν τα σύνορά τους σε αποκλεισμένες χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν οι ίδιες εκτός συνόρων των Ευρωπαίων εταίρων τους, ενισχύοντας έτσι την αποσπασματική αντίδραση στην πανδημία, ένα εμπόδιο που προσπαθεί να ξεπεράσει η ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr