Βασικό θέμα συζήτηση είναι το Ταμείο, για το οποίο μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία των κρατών συμφωνεί με το γενικό πλαίσιο της πρότασης που προβλέψει κονδύλια στήριξης στα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από κοινή έκδοση χρέους.
Τα κονδύλια θα δοθούν ως επιδοτήσεις και ως δάνεια, με την ποσόστωση σε αυτά να αποτελεί τη βασική διαφωνία. Το 60%-40% που ισχύει μέχρι σήμερα δεν εγκρίνεται από τους «σκληρούς» του Βορρά.
Το γκρουπ των χωρών που έχει σοβαρές ενστάσεις αποτελείται από τις Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, ενώ πρόσφατα στην «παρέα» έχει προστεθεί και η Φινλανδία.
Οι χώρες αυτές ζητούν περισσότερα δάνεια από επιχορηγήσεις, ενώ έχουν ενστάσεις και για την έκδοση χρέους. Ανησυχούν για την αύξηση του προϋπολογισμού και το μερίδιο που θα πληρώσουν, ενώ πιέζουν για αυστηρά κριτήρια και επιτήρηση για να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι χώρες θα τα αξιοποιήσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Για το τελευταίο ζήτημα φαίνεται πως είναι αρκετές οι χώρες που έχουν ανάλογη άποψη.
Ενστάσεις υπάρχουν ακόμα για τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητούν να είναι μικρότερη της τετραετίας, γιατί θεωρούν ότι αν τραβήξει για πολλά χρόνια «δεν θα μαζεύετε».
Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνουν πιο σαφή τα «στρατόπεδα» που θα δώσουν τη μάχη το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Ιούλιο.
Πρέπει να επισημάνουμε, πάντως, πως ακόμη και οι διαφωνούντες «ομολογούν» πως το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα περάσει. Το θέμα είναι με ποια μορφή, αλλά και με ποια «ανταλλάγματα» τελικά θα συμφωνήσουν.
Τι διεκδικεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους από τους κερδισμένους του Ταμείου, καθώς λαμβάνει σημαντικά κονδύλια προς ενίσχυση. Συνολικά 32 δισ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα με βάση το προσχέδιο της Κομισιόν. Τα 22 δισ. ευρώ πρόκειται να δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 10 δισ. με τη μορφή δανείων.
Τα ποσά αυτά ενδεχομένως βέβαια να αλλάξουν, αλλά η Ελλάδα ελπίζει πως δεν θα μεταβληθεί σημαντικά η αναλογία ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως με βάση τα χρονοδιαγράμματα, ακόμη κι αν έχουμε συμφωνία τον Ιούλιο, οι εκταμιεύσεις των παραπάνω ποσών δύσκολα θα έρθουν εντός του 2020. Ο σχεδιασμός προβλέπει να εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις τον Οκτώβριο, να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια και οι εκταμιεύσεις να αρχίσουν από 1/1/2021.
Υπάρχει και η Τουρκία
Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα, πάντως, εκτός από το θέμα του Ταμείου Ανασυγκρότησης περιμένει επίσης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία. Για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει να υπάρξει ξεκάθαρη αποδοκιμασία των ενεργειών των Τούρκων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr