Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με επιστολή του στους ηγέτες των 27, εξέφρασε την ανάγκη για μία συμφωνία το συντομότερο. Όπως ανέφερε, «υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι μια συμφωνία θα είναι εφικτή μέσα στον Ιούλιο. Εξάλλου, η Γερμανία αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και φιλοδοξεί να «λήξει» το θέμα σε αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ επισήμανε, ότι και η Γερμανία θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην εσωτερική αγορά.
Η Καγκελάριος φέρεται επίσης να έχει διαμηνύσει στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να αυξήσει τη συνεισφορά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, έως και κατά 40%. Ως γνωστόν, Βερολίνο και Παρίσι έχουν προτείνει το Ταμείο αυτό να ενταχθεί στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το σχέδιο προβλέπει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 υπό μορφή δανείων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. «Μια τέτοια βοήθεια - ειδικά με τη μορφή επιχορηγήσεων - θα προσέφερε την αναγκαία υποστήριξη στις πιο πληγείσες οικονομίες της περιοχής, όπως αυτές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες αναμένεται να υποστούν σημαντικό πλήγμα», σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο, ακόμη και όταν όλα τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν ότι η οικονομική ζημιά που θα αντιμετωπίσουν φέτος είναι άνευ προηγουμένου και ότι πρέπει να βοηθήσουν εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο πλήγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πώς είναι καλύτερο να το κάνουν.
Hδη διαρρέονται πληροφορίες ότι ο πρώτος συμβιβασμός θα αλλάξει την αναλογία και θα φέρει λιγότερες επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια. Αυτή είναι η φόρμουλα που επιθυμούν κυβερνήσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία οι οποίες αντιδρούν σε μια «αμοιβαιοποίηση των χρεών».
Αναφερόμενος στο άλλο «καυτό» θέμα της Συνόδου, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Μισέλ σημείωσε ότι «πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κρίση, ενώ το πακέτο δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνο την άμεση κρίση, αλλά να αποτελεί και μία ευκαιρία για να μεταμορφωθούν και να μεταρρυθμιστούν οι οικονομίες βοηθώντας τις να κατευθυνθούν προς ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr