Η έκκληση του BDI περιλαμβάνεται σε έγγραφο που εξέδωσαν από κοινού οι επικεφαλής των ομοσπονδιών εργοδοτών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με το οποίο ζητούν από την ΕΕ μια «πρωτοφανή και φιλόδοξη» αντίδραση στην πανδημία, σύμφωνα με τους FT.
«Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό στοιχείο πραγματικής δημοσιονομικής αλληλεγγύης από τους κοινούς πόρους των χωρών αυτών που επηρεάζονται περισσότερο», αναφέρεται στο έγγραφο που έχουν δει οι FT, και το οποίο εξέδωσαν από κοινού ο BDI, η Medef της Γαλλίας και η Confindustria της Ιταλίας.
Οι FT σημειώνουν πως η φρασεολογία είναι ασυνήθιστη διότι μεγάλο μέρος του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου της Γερμανίας αντιτίθεται στον διαμοιρασμό του δημοσιονομικού βάρους μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης, υπό τον φόβο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να στηρίζουν για τα δημόσια οικονομικά των φτωχότερων χωρών της νότιας Ευρώπης.
Στην κοινή έκκλησή τους, οι BDI, Medef και Confindustria αναφέρουν πως το ταμείο ανάκαμψης που αναμένεται να δημιουργηθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να «παρέχει μια καλή ισορροπία δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη». Επίσης, ζήτησαν τα κράτη-μέλη να λανσάρουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης για μετά την κρίση, με πολιτικές που «στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση όταν αμβλυνθούν οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς».
Ανέφεραν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δαπανήσουν 5% του ΑΕΠ τους ετησίως, τουλάχιστον μέχρι το 2023, στη δημοσιονομική αντίδραση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr