Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρικ Ντάιμς σημειώνει ότι, «Ο απαραίτητος ρόλος του Τύπου επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης COVID-19» και ότι «Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν τεράστια δουλειά να ενημερώσουν, να διαφωτίσουν και να αναλύσουν». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αντιμετώπισε νέες απειλές σε ορισμένα από τα κράτη μέλη μας.
«Ορισμένες κυβερνήσεις φαίνεται να θέλουν να επωφεληθούν από την κρίση για να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για την επικοινωνία και τη διαχείριση των πληροφοριών που μπορούν να λάβουν οι πολίτες. Παρεμβαίνουν για να διαμορφώσουν την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι απόψεις που δεν ευνοούν τις πράξεις τους, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα ήταν επιζήμιες για τη δημόσια τάξη. Δημοσιογράφοι που παραμένουν επικριτικοί εκτίθενται σε σωματική επίθεση, διαδικτυακή παρενόχληση, αστυνομικές έρευνες, δικαστική παρενόχληση και πολιτική και οικονομική πίεση».
Καταλήγει δε, προσθέτοντας ότι «Επιπλέον, η πανδημία έχει χρησιμεύσει ως πρόσχημα για ορισμένες κυβερνήσεις, να εγκρίνουν νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας πληροφόρησης, με τον διπλό κίνδυνο ότι αυτοί οι περιορισμοί υπερβαίνουν αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι διατηρούνται πέραν αυτού που απαιτείται αυστηρά. Οι συνέπειες μιας τέτοιας προσέγγισης θα μπορούσαν να είναι σοβαρές για την ελευθερία του Τύπου και, κατά συνέπεια, για τις δημοκρατίες μας».
Στην δική της δήλωση, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και υποστηρίζει ότι «Παρόλο που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, η κατάσταση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σιωπήσει ή να εμποδίσει δημοσιογράφους».
«Τα ΜΜΕ πρέπει να είναι ελεύθερα να αναφέρουν όλες τις πτυχές της κρίσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν βασικό ρόλο και ειδική ευθύνη για την έγκαιρη, ακριβή και αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού. Πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τις αποφάσεις των αρχών ως απάντηση στην πανδημία», καταλήγει.
Τέλος, η Dunja Mijatović, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει ότι η πανδημία COVID-19 μας υπενθύμισε τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες, αντιμετωπίζοντας την παραπληροφόρηση που μπορεί να προκαλέσει πανικό και κρατώντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων υπόλογους στο κοινό».
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Είτε εξέχοντες ερευνητές δημοσιογράφοι που καλύπτουν παγκόσμιες κρίσεις είτε επισφαλείς ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται για τοπική εφημερίδα - η δουλειά τους αφορά όλους μας. Εκθέτουν αδικίες, εγκλήματα, διαφθορά ή κατάχρηση εξουσίας. Κρατούν την κυβερνητική δράση υπό το δημόσιο προσκήνιο. Σκάβουν πέρα από την επιφάνεια για να ανακαλύψουν την αλήθεια. Μπορούν επίσης να μας φέρουν ελπιδοφόρες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν την αλλαγή σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο κόσμος των ειδήσεων έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις την τελευταία δεκαετία. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις έχουν απειλήσει την ίδια την ύπαρξη αρκετών ειδησεογραφικών καταστημάτων και έχουν μειώσει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης». «Ωστόσο, η σημασία της δημοσιογραφίας για τη ζωή μας δεν έχει αλλάξει. Ήταν, παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας», καταλήγει η Επίτροπος.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr