Όπως προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου:
- Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει την κινητοποίηση ενωσιακών κονδυλίων ύψους σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Στις 19 Μαρτίου 2020, ενέκρινε επίσης προσωρινό πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.
- Στις 2 Απριλίου 2020, η Επιτροπή υπέβαλε σειρά περαιτέρω προτάσεων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου αυτής της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE), το οποίο θα παρέχει χρηματοδοτική συνδρομή, ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή δανείων, που θα χορηγούνται στα κράτη μέλη από την ΕΕ υπό ευνοϊκούς όρους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο, της δυσάρεστα αποκαλυπτικής απάντησης του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Gentiloni εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (20.4.2020)
Η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης θα έχουν σημαντικό αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προτείνει την κινητοποίηση ενωσιακών κονδυλίων ύψους σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στις 19 Μαρτίου 2020, ενέκρινε επίσης προσωρινό πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Στις 2 Απριλίου 2020, η Επιτροπή υπέβαλε σειρά περαιτέρω προτάσεων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου αυτής της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου μέσου προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE), το οποίο θα παρέχει χρηματοδοτική συνδρομή, ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή δανείων που θα χορηγούνται στα κράτη μέλη από την ΕΕ υπό ευνοϊκούς όρους. Στο σκέλος των μέτρων νομισματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου 2020 πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τη δέσμη μέτρων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου 2020.
Τα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει τολμηρά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας το 2020, ύψους άνω του 3 % του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).
Επιπλέον, έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης της ρευστότητας, όπως δημόσιες εγγυήσεις, τα οποία επί του παρόντος ανέρχονται συνολικά στο 19 % του ΑΕΠ. Το επίπεδο δημοσιονομικής προσπάθειας που απαιτείται για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων από τις άμεσες συνέπειες αυτής της κρίσης, καθώς και για την ανάκαμψη της οικονομίας από τη στιγμή που θα έχει παρέλθει ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας, υπερβαίνει τη συνήθη ευελιξία που προβλέπεται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Ως εκ τούτου, στις 23 Μαρτίου 2020, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» του ΣΣΑ. Η ενεργοποίησή της θα επιτρέψει τον συντονισμό της πολιτικής απόκρισης εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες που σχετίζονται με την ανάσχεση και την αντιμετώπιση της επιδημίας, στην παροχή ρευστότητας στον εταιρικό τομέα για την αντιμετώπιση της διατάραξης της παραγωγής ή των πωλήσεων και στην προστασία των εργαζομένων από απώλειες εισοδήματος.
Επιπλέον, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν αναθέσει στην Επιτροπή και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την κατάρτιση, κατόπιν διαβούλευσης με άλλα θεσμικά όργανα και ιδίως με την ΕΚΤ, ολοκληρωμένου σχεδίου ανάκαμψης, για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης, ώστε να διασφαλιστεί μια συνεκτική έξοδος της ΕΕ από την κρίση.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr