Σε νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στο τουρκικό κράτος να εισφέρει μετρητά και να αναλαμβάνει τον έλεγχο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Το κυβερνών κόμμα υπέβαλε τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές στο κοινοβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με αντίγραφο του προτεινόμενου νόμου που είδε το Bloomberg.
Το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα επιτρέπει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, το TVF να αναλαμβάνει πλειοψηφικά μερίδια σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας άμεσα, λένε στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης με άμεση γνώση των εξελίξεων. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών θα περάσει στον έλεγχο του κράτους.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν το Δημόσιο πουλούσε κρατικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιούσε τα έσοδα για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Από το 2003 που ανέβηκε ο Ερντογάν στην εξουσία το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο μισό.
Με τη νέα στρατηγική, εκτιμάται ότι το κράτος θα αυξήσει σημαντικά το χρέος του δανειζόμενο περισσότερα χρήματα, προκειμένου να διασώσει ή να αναλάβει τον έλεγχο ιδιωτικών εταιρειών.
Τα συνολικά ακαθάριστα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μαζί με τον χρυσό, υποχώρησαν τον Απρίλιο στα 89,6 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η χώρα έχει 127 δισεκατομμύρια πληρωμών χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Εάν τώρα δούμε τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων όμως ένα σημαντικό μέρος ύψους 25,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν βραχυπρόθεσμος δανεισμός από τις τουρκικές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να διαμορφώσει μια αρκετά δύσκολη κατάσταση σε περίπτωση που έπρεπε η κεντρική τράπεζα να υπερασπιστεί την ισοτιμία της τουρκικής λίρας.
Ο φόβος του ΔΝΤ
Εκτιμάται ότι όλα τα παραπάνω γίνονται ώστε ο Ερντογάν να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ, το οποίο πάντως στην έκθεσή του προβλέπει για την Τουρκία ύφεση στο -5% και εκτίναξη της ανεργίας στο 17,2%.
Και σε αυτά τα προβλήματα, για την ώρα, η Τουρκία φαίνεται να απαντά με επιδόματα στους πολίτες και με παραγωγή βασικών αγαθών από το κράτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr