Ενώ όμως, γράφει το Reuters, η Αγκυρα θέλει διακαώς χρηματοδότηση από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, δεν εξετάζει μια συμφωνία με το ΔΝΤ, δεδομένης της εικόνας που έχει ο εγχώριος πληθυσμός για το Ταμείο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπήρξε πρόοδος, καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν ανταποκρίθηκε σε ερωτήσεις του πρακτορείου.
Η τουρκική οικονομία οδεύει για δεύτερη χρονιά σε λιγότερο από δυο χρόνια σε ύφεση και τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι μειωμένα, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες για εξωτερικό δανεισμό. Η λίρα πάντως σήμερα ανατιμήθηκε 2% καθώς η αγορά εξέλαβε θετικά το σχόλιο της επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalinas Georgieva ότι το Ταμείο θα δουλέψει εποικοδομητικά με όλα τα μέλη, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Σε μια γραμμή swap η Fed αποδέχεται άλλα νομίσματα με αντάλλαγμα δολάρια. Εχει δημιουργήσει προσωρινές γραμμές με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως αυτές της Βραζιλίας, της Νοτίου Κορέας και του Μεξικού.
Η Fed έχει καταστήσει διαθέσιμα περίπου 450 δισ. δολάρια μέσω γραμμών swap. Στο παρελθόν επέλεγε τους αντισυμβαλλόμενους εξετάζοντας το ρίσκο, τις ανάγκες σε δολάρια και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να αποδειχτεί εμπόδιο για την Τουρκία.
«Υπήρξε επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. «Η Τουρκία βλέπει το θέμα θετικά, αν είναι εφικτό».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αγκυρας μειώθηκαν σε 27,14 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα ή 5 δισ. λιγότερα έναντι της αμέσως προηγούμενης.
Η λίρα έχει χάσει επιπλέον 10% της αξίας της φέτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr