Όπως προκύπτει από 896 συμπεράσματα (289 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, 453 περιπτώσεις συμμόρφωσης και 154 «αναβολές») , που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, είχε παραβιασθεί στις εξής περιπτώσεις:
- Στο δικαίωμα προστασίας των παιδιών και των νέων (άρθρο 7)
- Στο δικαίωμα των γυναικών που απασχολούνται στην προστασία της μητρότητας (άρθρο 8)
- Στο δικαίωμα της οικογένειας στην κοινωνική, νομική και οικονομική προστασία (άρθρο 16)
- Στο δικαίωμα των παιδιών και των νέων στην κοινωνική, νομική και οικονομική προστασία (άρθρο 17)
- Στο δικαίωμα των διακινούμενων εργαζομένων και των οικογενειών τους για προστασία και βοήθεια (άρθρο 19)
- Στο δικαίωμα των εργαζομένων με οικογενειακές ευθύνες να έχουν ίσες ευκαιρίες και μεταχείριση (άρθρο 27)
- Στο δικαίωμα στέγασης (άρθρο 31).
Τα κύρια ευρήματα της Επιτροπής, αφορούν την παιδική εργασία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που εργάζονται παράνομα στην επίσημη και άτυπη οικονομία, καθώς και την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας, κατάχρησης και εκμετάλλευσης.
Εκφράζεται δε η έντονη ανησυχία, για τη μεταχείριση των παιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση παράνομης μετανάστευσης, είτε συνοδεύονται είτε όχι, και των παιδιών που ζητούν άσυλο, ιδίως της πρόσβασης σε κατάλληλη και ασφαλή στέγαση.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει το ζήτημα της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τονίζοντας την υποχρέωση των συμβαλλομένων κρατών να λάβουν όλα τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη αυτών των φαινομένων και επιπλέον υπογραμμίζει, τη σημασία της εξάλειψης των διακρίσεων λόγω φύλου και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών που απασχολούνται κατά τη διάρκεια της μητρότητας, τη νυκτερινή εργασία και τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
Η ΟΚΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι, σε ορισμένα κράτη δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για τη μείωση και την πρόληψη της έλλειψης στέγης σε γενικές γραμμές και την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών.
Αναγκασμένη, εκ των πραγμάτων, η Επιτροπή να μιλήσει και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα κοινωνικά δικαιώματα αναφέρει ότι "Η κρίση COVID-19 αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση της σημασίας που έχει η εξασφάλιση μόνιμης προόδου όσον αφορά την απόλαυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδίως μέσω της ανάπτυξης καθολικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας.»
Στα συμπεράσματά μας του 2019, η επιτροπή εξέτασε τις κρατικές προσπάθειες για την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, των οικογενειών και των μεταναστών, καθώς και το δικαίωμα στην κατάλληλη στέγαση. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Εντούτοις, παραμένουν βασικές ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων των ευρωπαϊκών κρατών στις υποχρεώσεις τους στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Έχει ζωτική σημασία ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, γνωστός και ως Κοινωνικό Σύνταγμα της Ευρώπης, να χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσει και να αναλύσει τις αποφάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Ο Χάρτης χρησιμεύει ως βασικό εργαλείο για τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι οι αντιδράσεις τους στην πανδημία Covid-19 είναι συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα », τόνισε ο Giuseppe Palmisano, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr