Η Επίτροπος θεωρεί τα μέτρα περιορισμού απολύτως ζωτικής σημασίας και αναγκαία αλλά, όπως υπογραμμίζει, η κοινωνική απομάκρυνση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα επιδεινώσει αναμφισβήτητα το ήδη φλέγον ζήτημα της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων.
Πράγματι, αναφέρει, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και κοινωνική απομόνωση, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται περισσότερη στήριξη από ποτέ σε αυτήν την κατάσταση κρίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψη την ανάγκη αυτή.
Όλες οι κοινωνίες μας πρέπει να βρουν νέους τρόπους ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και της κοινωνικής επαφής με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να τους θέτουν σε κίνδυνο μόλυνσης.
Δυστυχώς, η πανδημία έχει επίσης προκαλέσει την αύξηση των υπονομευτικών παρατηρήσεων και μίσους, που απευθύνονται σε ηλικιωμένα άτομα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι ενδείξεις αυξανόμενης δυσαρέσκειας μεταξύ γενεών.
Σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, ίσως περισσότερο από ποτέ, τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες και υποδηλώνουν το καθήκον των ευρωπαϊκών κρατών να αντιμετωπίσουν αυτόν τον λόγο και να ευαισθητοποιήσουν για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει αυτή η στάση, καταλήγει η Επίτροπος.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr