Το δικαίωμα στην υγεία, το ευρύτερο φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και οι πολιτικές και πολιτικές ελευθερίες, είναι πολύ σημαντικά στην παρούσα κατάσταση και πρέπει να προστατευθούν.
Ως εκ τούτου, τονίζει η Επίτροπος, είναι σημαντικό οι αρχές να λάβουν μέτρα που δεν οδηγούν σε διακρίσεις και είναι ανάλογα προς τους επιδιωκόμενους στόχους.
«Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλες τις ομάδες του πληθυσμού βασισμένη σε υγιή ιατρικά στοιχεία είναι σαφώς η προτεραιότητα. Θετικά μέτρα απαιτούνται για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των ομάδων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνα που ενδέχεται να μην καλύπτονται από την υγεία».
Η Επίτροπος θεωρεί σημαντικό, οι κυβερνήσεις να παραμείνουν σε επαγρύπνηση κατά των ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή στιγματιστικών πράξεων και να παρέχουν ευρεία πρόσβαση σε αμερόληπτες πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας υγείας, τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Τέλος, η Επίτροπος, παροτρύνει, όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να διασφαλίσουν ότι οι εγκριθείσες μορφές επικοινωνίας προσεγγίζουν όλους τους ανθρώπους. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας μέσω πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που αποτελεί θετική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαφάνεια και η προσβασιμότητα είναι κεντρικά στοιχεία που επιτρέπουν την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του κοινού στη διακυβέρνηση των σημερινών συνθηκών.
Το COVID-19 ενέχει σοβαρό κίνδυνο, καταλήγει η Επίτροπος, συμπληρώνοντας όμως ότι με την ενότητα, την αποφασιστικότητα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αλληλεγγύη, θα τον ξεπεράσουμε.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr