Τον «γύρο» των μέτρων στήριξης ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όταν προχώρησε σε αιφνίδια μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%.
Η Fed τονίζει πως «ο Covid-19 θέτει ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία για να στηρίξουμε την οικονομία». Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.
Με την Wall Street να βρίσκεται εν μέσω μιας πτώσης που έχει ομοιότητες με τη χειρότερη ημέρα του 1987, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επανήλθε αυξάνοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. «Αυτές οι αλλαγές γίνονται για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά ασυνήθιστων διαταραχών στις αγορές χρηματοδότησης που συνδέονται με την έκρηξη του κορoνοϊού», αναφέρει η τράπεζα.
Η Fed με αυτό το μέτρο διεύρυνε την κλίμακα για τις αγορές 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της «σε ένα φάσμα λήξεων», συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών, των έντοκων, των Treasury Inflation-Protected Securities και άλλων μέσων.
Ένα δεύτερο μέρος των νέων μέτρων από την Fed προβλέπει, παράλληλα, την προσφορά 500 δισ. δολαρίων σε τριμηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς και 500 δισ. σε μηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς.
Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια σε repos και 45 δισ. δολάρια σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων. Οι επαναλήψεις είναι βραχυπρόθεσμες πράξεις στις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν εξασφαλίσεις υψηλής ποιότητας σε αντάλλαγμα για τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν.
Και αν οι ΗΠΑ αναζητούν στήριγμα στη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ έχει άλλη άποψη.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο μηδέν και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%,. Η ΕΚΤ επέλεξε το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών αναχρηματοδότησης (ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι προωθούνται:
- Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO) για να παρασχεθεί άμεση στήριξη του ευρωσυστήματος με ρευστότητα.
- Δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 ως το Ιούνιο του 2021.
- Το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στις δράσεις TLTRO III αυξάνεται στο 50% του ύψους των δανείων που μπορούν να κατατεθούν ως εχέγγυο.
- Πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP.
- Επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που ωριμάζουν θα συνεχιστεί για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων και για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η "φιλόξενη" νομισματική πολιτική.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «η ΕΚΤ θα κάνει από τη μεριά της ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ρευστότητα στην αγορά μέσω στοχευμένων δημοπρασιών φθηνών δανείων» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν φιλόδοξα δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού.
Μείωση επιτοκίων και για την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Η τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,25% από 0,75%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016. Ο στόχος για τις αγορές κρατικών ομολόγων παραμένει στα 435 δισ. στερλίνες και ο στόχος για αγορά εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες.
Η BoE χαρακτηρίζει το μέγεθος του οικονομικού σοκ από τον Covid-19 «εξαιρετικά αβέβαιο» Παράλληλα, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα προσφέρει 4ετή χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες.
Ανάλογα μέτρα και από τις τράπεζες της Αυστραλίας και της Νορβηγίας.
Η πρώτη, που είχε ήδη προηγηθεί της Fed, προέβη σε νέα μείωση των επιτοκίων καθορίζοντας την τιμή τους στο 0,5%, που είναι και η χαμηλότερη όλων των εποχών. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) επέλεξε να μην περιμένει άλλο για να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό σε αυτή την κίνηση με την ελπίδα τόνωσης της οικονομίας.
«Η πανδημία του κορονοϊού στο εξωτερικό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυστραλιανή οικονομία επί του παρόντος, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και των ταξιδίων», δήλωσε ο κυβερνήτης της RBA, Philip Lowe και υπογράμμισε ότι «Η αβεβαιότητα που επικρατεί είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τις εγχώριες δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ το τρίμηνο Μαρτίου θα είναι αισθητά ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν». Πάντως, η Αποθεματική Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν η πανδημία συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά πενήντα μονάδες βάσης, στο 1% από 1,5%.
Η τράπεζα σημειώνει ότι είναι «προετοιμασμένη και για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού, εφόσον καταστεί αναγκαίο» και εκτιμά ότι «ο κορονοϊός θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας».
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr