Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που επικαλείται το Bloomberg, «Ο στόχος μας ήταν πάντα ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα υποστηρίξει επίσης μια διαδικασία εκσυγχρονισμού» και πρόσθεσε για να επιτευχθεί αυτό, «θα απαιτηθεί από όλες τις πλευρές προθυμία για συμβιβασμό»
Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 και έκτοτε τα κράτη μέλη έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις πλούσιες χώρες του κοινοτικού βορρά που έχουν καθαρή συνεισφορά, οι οποίες θέλουν έναν όσο γίνεται χαμηλότερο προυπολογισμό. Η δεύτερη ομάδα αφορά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του νότου, οι οποίες θέλουν παρά το brexit και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να διατηρηθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση της Επιτροπής αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία. Με την συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ, εάν δεν βελτιωθεί στην τελική διαπραγμάτευση, το συνολικό ποσό θα είναι ελαφρώς μικρότερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr