Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, όπως δήλωσε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Οι Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Χαφτάρ είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας.
Γιατί δεν υπεγράφη η συμφωνία
Αγκάθι στη συμφωνία υπήρξε η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης. Ο Λίβυος στρατάρχης ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ επέκρινε την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά θέματα της χώρας του και για την υποστήριξη προς τον Σάρατζ.
Ο Σάρατζ στήριξε τον Ερντογάν και συνέχισε να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αντίπαλων δυνάμεων, κάτι που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Και τώρα;
Η αποχώρηση του Χάφταρ αλλάζει τα δεδομένα, ενώ είναι πλέον στον... αέρα η πραγματοποίηση συνόδου για τη Λιβύη, που προγραμματιζόταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, στα τέλη Ιανουαρίου.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε αναλάβει την οργάνωση της Συνόδου και μάλιστα είχε υπάρξει συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για αυτόν το σκοπό. Παράλληλα, ορίστηκε επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου, με σκοπό την ίδια ημέρα να γινόταν και η Σύνοδος.
Ωστόσο, μετά το ναυάγιο της Μόσχας τα δεδομένα άλλαξαν και ο Χαφτάρ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη για να βγάλει από τον πολιτικό χάρτη τον αντίπαλό του, Σάρατζ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, νότια της Τρίπολης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr