Αντί να ηρεμήσουν την οργή, οι διευκρινίσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έδωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προκάλεσαν μετωπική σύγκρουση με όλα τα συνδικάτα, περιλαμβανομένων όσων μέχρι πρότινος υποστήριζαν επί της αρχής τη μεταρρύθμιση.
Αντιμέτωπος με τις έντονες αντιδράσεις και προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση των κινητοποιήσεων ο Φιλίπ κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τις εργοδοτικές ενώσεις «σε έναν κύκλο συναντήσεων».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι συζητήσεις να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό την επόμενη εβδομάδα», όπως ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη το γραφείο του.
Ωστόσο ο Φιλίπ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει ένα «καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα» με μοριοδότηση, το οποίο θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.
Προειδοποίησε άλλως ότι «η μόνη λύση είναι να εργαζόμαστε για λίγο περισσότερο καιρό (…) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη».
Αν και η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένουν τα 62 χρόνια, το νομοσχέδιο προβλέπει μία «ηλικία εξισορρόπησης» η οποία θα ανέβει προοδευτικά στα 64 χρόνια, αλλά και ένα σύστημα πριμοδότησης ώστε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια.
Σήμερα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, που φοβούνται ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος της σύνταξής τους, έγιναν δεκτά από τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.
Παράλληλα συνεχίζεται χωρίς διακοπή η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώνει το ΑΠΕ. Το συνδικάτο των εργοδηγών ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι η κυβέρνηση να έρθει στα συγκαλά της» και αποσύρει το νομοσχέδιο.
Στο Παρίσι εννέα γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστές, δεν πραγματοποιούνται περισσότερο από το 50% των δρομολογίων των λεωφορείων, ενώ κυκλοφορούν μόλις ένα στα δύο ή τρία τρένα του προαστιακού και ένα στα τέσσερα τρένα υψηλής ταχύτητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr