Με χθεσινή, ολιγόλογη, γραπτή του απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγό, ο Επίτροπος διαβεβαιώνει ότι «η εν λόγω συμφωνία καλύπτει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το όνομα της χώρας και τη γλώσσα».
Επισημαίνει, βέβαια, ότι «η ΕΕ επιδοκίμασε ένθερμα την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και θετικό παράδειγμα για την περιοχή και πέραν αυτής καθώς και ότι έχει επισημάνει επανειλημμένα τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών».
O Έλληνας ευρωβουλευτής, ωστόσο, στην από 6 Σεπτεμβρίου ερώτηση του προς την Κομισιόν, είχε επισημάνει ότι από τον Οκτώβριο επρόκειτο να λειτουργήσει φροντιστήριο «μακεδονικής» γλώσσας στην Αριδαία Πέλλας, καθώς και ότι διοργανωτής αυτού του φροντιστηρίου είναι η Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που φέρει το όνομα «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας “Κρστε Μισιρκόβ”».
Ερωτούσε δε την Κομισιόν, «πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ένας ελληνικός όρος που αναφέρεται στην μακεδονική γλώσσα, η οποία ήταν από τη δημιουργία της, 3000 χρόνια πριν, τμήμα της ελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα της δωρικής διαλέκτου, ενώ, αντίθετα η γλώσσα των Σκοπιανών είναι μια γλώσσα εντελώς σλάβικη; Δεν συνιστά το γεγονός αυτό παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου;».
Με την απάντηση ο Επίτροπος Χαν επιβεβαιώνει ότι η δυνατότητα ιδιοποίησης του όρου «μακεδονικός» εκ μέρους των Σκοπίων, περιλαμβάνεται στην Συμφωνία των Πρεσπών!
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr