Το παλιό μοτοσακό σκοντάφτει πάνω σε ερείπια. Οι στέγες των σπιτιών έχουν πέσει, συντρίμμια από βομβαρδισμένους τοίχους παντού. Κομμάτια από τούβλα καλύπτουν άδειους χώρους και παρατημένους κήπους. Σχεδόν καθημερινά τα συριακά μαχητικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από την επαρχία Ιντλίμπ. Πριν από περίπου έναν χρόνο ο Σακάρ αλ Χασάν ζούσε σε ένα προάστιο της Βόννης. Τότε αποφάσισε να επιστρέψει οικειοθελώς στην πατρίδα του, παρόλο που μπορούσε ακόμη να παραμείνει στη Γερμανία.
Περίπου 780.000 Σύροι έφυγαν από τη Συρία και ήρθαν στη Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν αποκτήσει εν τω μεταξύ τον έλεγχο πολλών περιοχών. Η επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία επέστρεψε ο Σακάρ αλ Χασάν, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών. Μια πολύ σοβαρή οικογενειακή υπόθεση ανάγκασε τον Σακάρ να επιστρέψει στη Συρία και να εγκαταλείψει την ασφάλεια της Γερμανίας.
Τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια πάντως σχεδόν 800 Σύροι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δεχόμενοι οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία. Μέχρι 3.500 ευρώ παίρνει μια οικογένεια για αρχή συν τα επιδόματα για το ταξίδι. Η απόφαση οφείλεται συχνά στις επαφές με συγγενείς και όχι σε οποιεσδήποτε πιέσεις από τις αρχές, τονίζει η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Μετανάστες και τους πρόσφυγες (BAMF).
Η νοσταλγία για την πατρίδα
Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Medico International κάνει λόγο για βοήθεια επιστροφής στον θάνατο. «Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι η 'Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση δεν ευνοούν την επιστροφή στη Συρία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση την επιτρέπει» δηλώνει ο συντονιστής της Medico για τη Μέση Ανατολή Τιλ Κίστερ.
Κάποιοι ίσως το παίρνουν αψήφιστα και δεν αναλογίζονται τον κίνδυνο, τονίζει, σύμφωνα με την DW. Πάντως η οργάνωση του γνωρίζει ήδη τρεις περιπτώσεις, στις οποίες οι Σύροι που επέστρεψαν συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών τα προηγούμενα χρόνια περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι διέφυγαν από τη Συρία. Οι περισσότεροι από αυτούς παρέμειναν στην Τουρκία και στον Λίβανο. Σχεδόν 173.000 οργάνωσαν μόνοι τους την επιστροφή τους. Ο Ράμι Μοχάμεντ για παράδειγμα δηλώνει πως για ενάμιση χρόνο προσπαθούσε να φέρει τη γυναίκα του και το παιδί του στη Γερμανία. Δεν τα κατάφερε και αναγκάστηκε να επιστρέψει. Όποιος δεν βρίσκει δουλειά, δεν έχει καταφέρει να μάθει τη γλώσσα ή πρέπει να φροντίσει άρρωστους συγγενείς παίρνει πιο εύκολα την απόφαση να επιστρέψει. Ακόμα ένας από τους λόγους που αναφέρεται συχνά είναι η νοσταλγία για την πατρίδα. Πάντως ο Σακάρ αλ Χασάν μετανιώνει κάθε λεπτό που επέστρεψε, όπως λέει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr