Ορειβάτες που επιστρέφουν από το βουνό ύψους 8.850 μέτρων μαρτυρούν ότι οι πλαγιές του είναι γεμάτες από ανθρώπινα περιττώματα, χρησιμοποιημένες μπουκάλες οξυγόνου, σκισμένες τέντες, σκοινιά, σπασμένες σκάλες, κονσέρβες και πλαστικές συσκευασίες που άφησαν πίσω τους άλλοι αναρριχητές, ένα σκηνικό ντροπή για μια χώρα, η οποία έχει σημαντικά έσοδα από τις εξορμήσεις στο Έβερεστ.
Τα σκουπίδια, μαζί με τις σορούς των περίπου 300 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πλαγιές του Έβερεστ, θάβονται κάτω από το χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι πλέον ορατά μετά την τήξη του χιονιού το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια ομάδα 20 ορειβατών της φυλής των Σέρπα περισυνέλλεξε πέντε τόνους απορριμμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο από διάφορους καταυλισμούς πάνω από τον καταυλισμό βάσης και άλλους έξι τόνους από την περιοχή κάτω από τον καταυλισμό βάσης, εξήγησε ο Ντάντου Ρατζ Γκιμίρε, γενικός διευθυντής του υπουργείου Τουρισμού «Δυστυχώς, κάποια σκουπίδια που τοποθετήθηκαν σε σάκους στο South Col δεν μπορούν να μεταφερθούν κάτω εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών».
Ο συντονιστής της επιχείρησης καθαρισμού Νιμ Ντόρτζι Σέρπα, ο αρχηγός του χωριού όπου βρίσκεται το όρος Έβερεστ, είπε στο Reuters ότι δύο σοροί περισυλλέχθηκαν από το επικίνδυνο Khumbu Icefall και άλλες δύο από το Western Cwm. Καμία από τις σορούς δεν έχει αναγνωριστεί ούτε έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου τους.
Εννέα ορειβάτες πέθαναν στην νεπαλέζικη πλευρά του Έβερεστ τον Μάιο, ενώ δύο χάθηκαν στη πλευρά του Θιβέτ, με τη φετινή να αναδεικνύεται στην πλέον πολύνεκρη ορειβατική σεζόν από το 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr