Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της GRETA για το 2018, υπογράμμισαν την ανάγκη, όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εφαρμόσουν ένα ευρύ φάσμα βοήθειας στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων.
Στην έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ορίζονται οι νομικές απαιτήσεις, που περιλαμβάνονται στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης στα θύματα, κατάλληλης στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, ψυχολογικής βοήθειας και υλικής υποστήριξης, νομικής βοήθειας και βοήθειας για την επανένταξη στην κοινωνία.
"Τα θύματα που καταφέρνουν να απελευθερωθούν από τους διακινητές τους, βρίσκονται γενικά σε κατάσταση μεγάλης ανασφάλειας και ευπάθειας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω εκμετάλλευσής τους", δήλωσε ο Πρόεδρος της GRETA, Davor Derenčinović.
Συμπλήρωσε δε ότι "Οι χώρες της Ευρώπης έχουν νομική υποχρέωση να βοηθήσουν τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, από πού προέρχονται ή τι τους έχει συμβεί."
Έχουν εντοπισθεί πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής, για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και πολλοί άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε αυτές τις φοβερές καταχρήσεις εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται ή που έχουν το δικαίωμα, κατέληξε ο πρόεδρος της GRETA.
Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά παραδειγμάτων ανά χώρα για θετικές αλλαγές στη νομοθεσία, την πολιτική και την πρακτική που συνέβαλε η σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρώπων τα τελευταία χρόνια, καθώς και τον εντοπισμό τομέων για βελτίωση.
Όλη η έκθεση (στα αγγλικά) ΕΔΩ
https://rm.coe.int/8th-general-report-on-greta-s-activities-covering-the-period-from-1-ja/168094adf3
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr