«Παραβίασαν τον χώρο της πρεσβείας», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «είναι αυτός που ευθύνεται βάσει του διεθνούς δικαίου γι'αυτήν την σοβαρή παραβίαση, όχι μόνον σε νομική αλλά και σε ηθική βάση», πρόσθεσε.
«Κανένας δικαστής στις ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει εντολή για την εκδίωξή τους», πρόσθεσε ο Μαδούρο. «Πρόκειται πραγματικά για τρέλα, γι' αυτό το καταγγέλλω ενώπιον του κόσμου (...) Θα πρέπει να σέβονται την ασυλία και το έδαφος της πρεσβείας της Βενεζουέλας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα φέρει την υπόθεση ενώπιον των διεθνών θεσμών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Εδώ και έναν μήνα μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών, οι οποίοι πλέον είναι μόνον 4, κάνει κατάληψη στο κτίριο που βρίσκεται στην Τζορτζτάουν με την έγκριση της κυβέρνησης Μαδούρο.
Τη Δευτέρα, η αμερικανική αστυνομία εισήλθε στην πρεσβεία για να γνωστοποιήσει στους ακτιβιστές ότι είναι παράνομη η κατάληψη της πρεσβείας.
Στόχος των ακτιβιστών αυτών είναι να εμποδίσουν την είσοδο εκπροσώπων του αντιπολιτευόμενου και προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας οι ΗΠΑ και άλλες περίπου 50 χώρες.
Η Ουάσινγκτον και το Καράκας διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 60 λιποτάκτες των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας και οι οικογένειές τους εκδιώχθηκαν χθες Τετάρτη από ξενοδοχείο στο οποίο είχαν καταφύγει τον Φεβρουάριο στην Κολομβία, μετά την αποτυχία να εισέλθει στη Βενεζουέλα από την Κολομβία ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
«Μας έδιωξαν, είμαστε έξω με τις βαλίτσες μας και τα παιδιά μας», δήλωσε ο λοχίας Τζέφερσον Ενρίκε ντελ Ρίο Ούρμπινα μπροστά από το ξενοδοχείο Acora στην πόλη Κουκουτά, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν στις 23 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο αυτό, δήλωσαν ότι το προσωπικό τους ενημέρωσε την Τρίτη το απόγευμα ότι πρέπει να φύγουν λόγω καθυστέρησης της καταβολής των εξόδων διαμονής τους.
Οι υπηρεσίες της Κολομβίας που είναι αρμόδιες για θέματα μετανάστευσης ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τις υποθέσεις των ανθρώπων αυτών κατά περίπτωση για να διευκρινίσουν ποιος μπορεί να λάβει ειδική άδεια διαμονής και άδεια εργασίας για μέγιστη περίοδο δύο ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr