«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για τον καθορισμό του αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους.
Τι διασώθηκε
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την στιγμή την τύχη των ανεκτίμητων θησαυρών που υπάρχουν μέσα στην Παναγία των Παρισίων.
Το μεγάλο όργανο του ναού δεν κάηκε από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ. Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων. «Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα. Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου. Εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε.
Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη προκειμένου να σωθούν θησαυροί στο εσωτερικό του ναού. Έργα αρχιτεκτονικής, μουσικά όργανα, αγάλματα, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά κειμήλια και ένα πανέμορφο εκκλησιαστικό όργανο με τους 8.000 αυλούς μέχρι το γλυπτό του Nicolas Coustou, η αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό. Ο πλήρης κατάλογος των έργων τέχνης του ναού υπάρχει στην ιστοσελίδα του και βάσει αυτού θα γίνει η απογραφή των καταστροφών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.
Τα αίτια
Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ.
Παγκόσμια κινητοποίηση και θλίψη
Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.
Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού έκανε λόγο για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.
Ηγέτες ανά τον πλανήτη εκφράζουν τη θλίψη τους για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το μνημείο οκτώ αιώνων.
Οι προσπάθειες της επόμενης μέρας στρέφονται στην αποτίμηση των ζημιών και στην επούλωση των «πληγών». Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση του ναού, απευθύνοντας έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί» διαβεβαίωσε ο Μακρόν, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε την πυρκαγιά «πλήγμα για όλη την Ευρώπη», διαβεβαιώνοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεισφέρει για την αποκατάστασή του. «Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, υποσχόμενος την «αλληλεγγύη» της Ε.Ε..
«Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό πρόσθεσε: «Θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της Ε.Ε., καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο».
Ο ναός που υμνήθηκε από τον B. Ουγκό, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η ανέγερσή του άρχισε τον Μεσαίωνα, στο τέλος του 12ου αιώνα και συνεχίσθηκε επί δύο αιώνες μέχρι το 1345. Δεσπόζοντας στο παρισινό τοπίο, η Παναγία των Παρισίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Γαλλίας: η μεγάλη καμπάνα της ανήγγειλε στις 24 Αυγούστου 1944 την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί, ενώ 26 χρόνια μετά εκεί κηδεύτηκε ο αρχηγός της γαλλικής Αντίστασης, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ.
«Είναι η μνήμη του Παρισιού, είναι ένα πέτρινο πλοίο που διασχίζει την ιστορία» δήλωσε ο ιστορικός Fabrice d'Almeida. «Είναι η ψυχή του γαλλικού έθνους που χάνεται, η ίδια η ψυχή της καρδιάς του Παρισιού και της Γαλλίας που χτυπήθηκαν» ανέφερε από την πλευρά του ο ιστορικός Stephane Bern.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr