Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία (9,5 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (7,73) συμπληρώνουν τη λίστα των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το Brexit. Καμία χώρα της ΕΕ δεν γλιτώνει από αρνητικές επιπτώσεις, με τη Μάλτα (-31 εκατ. ευρώ) και την Κύπρο (-42 εκατ. ευρώ) να είναι αυτές που φαίνεται ότι θα διαχειριστούν καλύτερα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μελέτη καταδεικνύει επίσης, και χωρίς να προκαλεί εντύπωση, ότι οι περιοχές που είναι πιο κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, ανεξάρτητα από την έκβασή του, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των τιμών και των επιπτώσεων στην παραγωγικότητα.
Οι Ιρλανδοί θα μπορούσαν επίσης να χάσουν έως 720 ευρώ ανά κάτοικο, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Επιπλέον, όλες οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας, από τη Βρετάνη έως την Ολλανδία, θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο, με τον αντίκτυπο να αμβλύνεται όσο διαχέεται στην υπόλοιπη ήπειρο.
«Το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του κόσμου και οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν μια συμφωνία», σχολίασε ο Αρτ ντε Γκέους, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου.
Το «ήπιο Brexit» αμβλύνει τις συνέπειες
Το σενάριο ενός «ήπιου Brexit» αμβλύνει τις συνέπειες, συμπληρώνει το ινστιτούτο Bertelsmann, που διευκρινίζει ότι πρόκειται για ήπιες επιπτώσεις επί πολλά έτη και ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι εντονότερος τους μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Στην περίπτωση ενός Brexit με συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χάσει «παρά» 32 δισ. ευρώ τον χρόνο και η Ευρώπη 22 δισ. ευρώ. Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα βγουν μάλλον αλώβητες στην περίπτωση ενός Brexit. Στο σενάριο όπου δεν υπάρχει συμφωνία, οι Αμερικανοί μπορούν να ελπίζουν ότι έχουν επιπλέον έσοδα 13,2 δισ. ευρώ συγκριτικά με 5,3 δισ. ευρώ για τους Κινέζους.
Μέι: Θα συζητήσω με τους ομολόγους μου αίτημα μικρής παράτασης
«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.
«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», δήλωσε η Μέι. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr