Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε δι’ ανατάσεως με συντριπτική πλειοψηφία, υποβλήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ μια εβδομάδα μετά την άρνηση των κρατών μελών να εγγράψουν 23 χώρες στην ανανεωμένη λίστα. Οι χώρες αυτές προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η νομοθεσία τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κρίθηκε ανεπαρκής.
Μην μπλέκετε την πολιτική με τη μάχη κατά του μαύρου χρήματος
Το ψήφισμα επαινεί το έργο της Επιτροπής για την υιοθέτηση μια λίστας κάνοντας χρήση «αυστηρών κριτηρίων», η οποία είχε στο παρελθόν γίνει αποδεκτή τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο.
Το κείμενο αναγνωρίζει ότι οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα άσκησαν διπλωματική επιρροή και lobbying, προσθέτει ωστόσο τέτοιου είδους πιέσεις δε θα πρέπει να υποσκάπτουν την ικανότητα των θεσμών της ΕΕ να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που αφορά την ΕΕ.
Για αυτό το λόγο, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι ο έλεγχος και η διαδικασία λήψης απόφασης θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά βάσει της από κοινού συμφωνημένης μεθοδολογίας.
Κίτρινη κάρτα στη Ρωσία
Το ψήφισμα δείχνει επίσης προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, η οποία δε συμπεριλήφθηκε στην προτεινόμενη λίστα από την Επιτροπή, τονίζοντας ότι διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τρωτά σημεία του νομοθετικού πλαισίου της Ρωσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και των δικτύων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Επόμενα βήματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει μια καινούρια λίστα, με ή χωρίς αλλαγές. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν ένα μήνα για να την εγκρίνουν ή να της εναντιωθούν.
Σχετικές πληροφορίες
Η Επιτροπή πρότεινε να τοποθετήσει τις εξής 23 χώρες στη μαύρη λίστα κρατών υψηλού ρίσκου για τη διευκόλυνση του ξεπλύματος χρήματος: Αφγανιστάν, Αιθιοπία, Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Συρία, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Τυνησία και Υεμένη, οι οποίες βρίσκονται ήδη στη λίστα, προσθέτοντας και τις Αμερικανική Σαμόα, Μπαχάμες, Μποτσουάνα, Γκάνα, Γκουάμ, Λιβύη, Νιγηρία, Παναμά, Πόρτο Ρίκο, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, και Παρθένες Νήσους.
Η είσοδος μιας χώρας στη λίστα τρίτων χωρών υψηλού ρίσκου δε σηματοδοτεί την αυτόματη επιβολή οικονομικών ή διπλωματικών κυρώσεων, αλλά επιβάλλει στις «υπόχρεες οντότητες» όπως οι τράπεζες, τα καζίνο και οι κτηματομεσιτικές εταιρείες την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας όσον αφορά αυτές τις χώρες, καθώς και τη διασφάλιση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ είναι ικανό να προλαμβάνει τους κινδύνους που προέρχονται από αυτές τις τρίτες χώρες σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Τα κράτη μέλη υποστήριξαν ότι η διαδικασία ενημέρωσης της λίστας δεν ήταν ξεκάθαρη και ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε νομικές προσφυγές. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ωστόσο, για έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr