Οι δύο πλευρές συνέχιζαν να διαπραγματεύονται σκληρά την Πέμπτη για διάφορες διευθετήσεις ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους, μία εβδομάδα πριν παρέλθει η προθεσμία που επέβαλε η Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει την επιβολή επαχθέστερων δασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη, Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχουν αρχίσει να καταρτίζουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας-πλαισίου και εξετάζουν εξονυχιστικά τη φρασεολογία έξι μνημονίων κατανόησης που αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν συμφωνία ως την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξηθούν από το 10% στο 25%. Η ανταλλαγή ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προσκόπτουν το διεθνές εμπόριο και έχουν επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία αφότου άρχισε ο εμπορικός πόλεμος, πριν από επτά μήνες.
Οι διαπραγματευτές δυσκολεύονταν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για τη φρασεολογία και τις διατυπώσεις, ειδικά για τις διαστάσεις που αφορούν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κινεζική οικονομία. Ένα εξαρετικά επίμαχο ζήτημα είναι ο μηχανισμός που θα εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας από μέρους του Πεκίνου.
Τα κείμενα που συζητώνται αφορούν τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, την κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω κυβερνοπειρατείας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη νομισματική πολιτική, τη γεωργία, τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο.
Οι δύο πλευρές θεωρείται πως απέχουν ακόμη πολύ σε κάποια από τα ζητήματα αυτά. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων χωρίς στην πραγματικότητα να εξασφαλίσει κάποιο απτό αντάλλαγμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πέραν της κατάργησης των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνουν αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr