Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά τα διπλωματικά θέματα.
Ο εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο προόκληση για την εξουσία του μετά την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος εν ενεργεία την περασμένη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018.
Ο Γκουαϊδό εξασφάλισε ευρεία διεθνή υποστήριξη, πάνω απ' όλα από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το Σάββατο, εξάλλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, αποσκιρτώντας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι «Οποιαδήποτε χρήση βίας και εκφοβισμού εναντίον της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, του δημοκρατικού ηγέτη Χουάν Γκουαϊδό ή της ίδιας της Εθνοσυνέλευσης θα αποτελέσει μεγάλη προσβολή στο κράτος δικαίου και η απάντηση θα είναι σοβαρή».
Το μήνυμα του Μπόλτον ήταν το δεύτερο «τηλεγράφημα» μετά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας στον Μαδούρο να προχωρήσει στη διενέργεια «ελεύθερων» εκλογών εντός οκτώ ημερών.
Τα στρατόπεδα
ΗΠΑ, Καναδάς και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν αμέσως την εξουσία του Γκουαϊδό κατατάσσοντας τον Μαδούρο στον κατάλογο των δικτατόρων και αποδίδοντάς του στο έπακρο την ευθύνη της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας, της Τουρκίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr