Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το ΔΣ διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
«Τα νέα δεδομένα εξακολούθησαν να είναι ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, εξαιτίας της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης και ορισμένων ειδικών παραγόντων ανά χώρα και τομέα», τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Γι' αυτό το λόγο, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε πλήρως τα κεφάλαια από τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειάζεται», εξήγησε ο πρόεδρος της τράπεζας και πρόσθεσε:
«Συνεχίζουμε να περιμένουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα».
«Εν πάση περιπτώσει, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τον στόχο μας με βιώσιμο τρόπο», σημείωσε.
«Ομόφωνα αναγνωρίζουμε την ασθενέστερη δυναμική της ευρωζώνης και αλλάζουμε τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη, ωστόσο καταλήξαμε ότι ο κίνδυνος ύφεσης της ζώνης του ευρώ είναι αρκετά χαμηλός», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
«Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, υποστηριζόμενος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας, τη συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση και την αύξηση των μισθών», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
«Δεν αναμένω το Brexit να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης - αλλά ακόμη και αν την επηρεάσει, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιδράσεις», ανέφερε ο κ. Ντράγκι. «Εργαζόμαστε με την Τράπεζα της Αγγλίας αρκετούς μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που θα εμφανιστεί λόγω Brexit», τόνισε.
Η Υπηρεσία Εκκαθάρισης των συναλλαγών θα εξακολουθεί να λειτουργεί στο Λονδίνο για λίγο διάστημα, όπως ανακοίνωσε.
Κατά τον κ. Ντράγκι, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα για την τραπεζική ένωση και την ένωση των κεφαλαιαγορών.
Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, ενώ αναγνώρισε τον «αρκετά μεγάλο κατάλογος των εξωτερικών προκλήσεων, αλλά είναι διαχειρίσιμος».
«Ορισμένες τράπεζες επηρεάστηκαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά είχαν αρκετούς δείκτες - όπως ο δείκτης κάλυψης κόστους και τα NPLs - πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο», ανέφερε. Τα LTROs και τα TLTROs ήταν από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία της ΕΚΤ, τα οποία βοήθησαν στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνη, τόνισε ότι το απόθεμα παραμένει υψηλό. «Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία και να περιοριστεί ο κίνδυνος της ύφεσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η μείωσή τους. Πιστεύω στο πακέτο Νουί», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr