Οι υψηλές φιλοδοξίες Γαλλίας και ορισμένων χωρών του Νότου για βαθιά οικονομική και πολιτική ενοποίηση ήρθαν σε σύγκρουση με τη διστακτικότητα και τις επίμονες ενστάσεις των χωρών του Βορρά να μοιραστούν κινδύνους. Το πακέτο στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί το πρωί της Τρίτης είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο, που να συμβιβάζει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις Παρισιού, Ρώμης, Βερολίνου και Χάγης.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερα βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, όχι όμως και ενιαίο δίχτυ ασφάλισης καταθέσεων, στο οποίο αντιστάθηκε σθεναρά η γερμανική πλευρά. Προβλέπει έξτρα ευελιξία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να μπορεί να στηρίζει χώρες, που βρίσκονται στη δίνη αναταράξεων, ενιαίο προϋπολογισμό, αλλά και φόρο στις ψηφιακές συναλλαγές.
Ήρθε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις 15 ωρών και έθεσε το πλαίσιο, που θα κληθούν να εγκρίνουν οι ηγέτες της κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σχολίασε πως η υπόθεση της Ιταλίας δεν επηρέασε τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Μάριο Σεντένο για την πολύωρη προσπάθειά του. Μίλησε για περιορισμένα βήματα προς τα μπροστά που είναι απαραίτητα, θυμίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει πολλά (δημιουργία ESM, πολιτικές της ΕΚΤ).
Eurogroup: Η Ιταλία να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν πως το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφώνησαν με την Κομισιόν πως η Ρώμη θα πρέπει να το τροποποιήσει.
«Στηρίζουμε την εκτίμηση της Κομισιόν και συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφώνεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στηρίζουμε επίσης τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Κομισιόν και των ιταλικών αρχών», ανέφεραν νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί.
Παράλληλα, ο Μαριο Σεντένο δήλωσε ότι το Eurogroup στηρίζει την Κομισιόν στις εκτιμήσεις της για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, συστήνοντας στη χώρα να λάβει μέτρα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Από την πλευρά του, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αλλαγή του τόνου και ότι η Ρώμη προσπαθεί να καταλάβει την άποψη της ΕΕ. «Ο διάλογος έχει ξαναεκκινήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση να μειωθεί το έλλειμμα, περιμένουμε τις λεπτομέρειες». «Είμαστε υπέρ της ευελιξίας αλλά πάντα εντός των κανόνων». Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει τη νομική διαδικασία. Δουλεύουμε σε δυο σκέλη: διάλογο και προετοιμασία για τα επόμενα βήματα, είπε. Σημείωσε επίσης πως η Κομισιόν δεν αμφισβητεί την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ιταλία.
Η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, στο 133% του ΑΠΕ, θέλει να δανειστεί και να ξοδέψει περισσότερα για να υλοποιήσει προεκλογικές υποσχέσεις, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, που ορίζουν πως το χρέος πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο μέχρι να υποχωρήσει κάτω του 60%, αναφέρει το Reuters.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr