Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αφωνία των ευρωβουλευτών του Σύριζα.
Το θέμα έφεραν με γραπτές ερωτήσεις τους προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ και η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.
Συγκεκριμένα, με γραπτή του ερώτηση, στις 30 Οκτωβρίου, ο ελληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Επιτήδειος, αναφέρει ότι:
«Μετά την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα την 12η Αυγούστου 2010, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αλβανίας δολοφόνησαν ένα ακόμη μέλος της ελληνικής μειονότητας, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.
Παρά το γεγονός ότι ο δολοφονηθείς ουδέποτε είχε παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, για να δικαιολογήσει προφανώς το έγκλημα, δήλωσε: «Έφυγε ένας ψυχοπαθής εξτρεμιστής».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιδιώκεται να τρομοκρατηθεί η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου, η οποία είναι η πολυπληθέστερη όλων των μειονοτήτων που κατοικούν στην Αλβανία, αποτελεί δε αυτό ένα ακόμη δείγμα της καταπιέσεως και της καταπατήσεως των δικαιωμάτων που αυτή υφίσταται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την διαφθορά που επικρατεί στην χώρα και τις επεκτατικές βλέψεις που εκφράζει η Αλβανία εναντίον όλων των γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής της στις συζητήσεις για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα;
2.Προτίθεται να αναβάλει επ’ αόριστον την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ;
3. Επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ μία χώρα που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, με κίνδυνο αυτά να γίνουν και προβλήματα της ΕΕ;
Από την πλευρά της, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε:
«Τον Οκτώβριο του 2017 η Αλβανία περιόρισε με νόμο –αντί να διευρύνει– τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν κατοχυρώνει στην πράξη το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, με τη συγκέντρωση τέτοιου είδους αρμοδιοτήτων στα χέρια του πρωθυπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θίγονται άμεσα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αριθμητικά μειονότητα στην Αλβανία. Ειδικότερα, καταστρατηγούνται δικαιώματα σχετικά με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, τη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή και τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, καθώς σύμφωνα με την πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης τα μειονοτικά δικαιώματα εφαρμόζονται αποκλειστικά στις λεγόμενες «μειονοτικές ζώνες».
Δεδομένου ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία των μειονοτήτων, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποτελούν βασικές αξίες της Ένωσης και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις σχέσεις ΕΕ–Αλβανίας, ως προαπαιτούμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ερωτάται η Επιτροπή:
– Εκτιμά ότι ο ανωτέρω νόμος συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, καθώς δεν κατοχυρώνει επαρκώς τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και την προστασία τους σε αλβανικό έδαφος;
– Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση σκόπιμα αγνοεί τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας»
Και ο έτερος των ελλήνων ευρωβουλευτών Νότης Μαριάς, επεσήμανε:
«Η ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018 στην περιοχή του χωριού Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.
Τη δολοφονική αυτή ενέργεια της αλβανικής αστυνομίας κάλυψε πολιτικά με προκλητικές του δηλώσεις ο γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Επισημαίνεται ότι οι αλβανικές αρχές συνέχισαν τις προκλήσεις τους κατεβάζοντας την ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ενώ η περήφανη ελληνική εθνική μειονότητα γιόρταζε την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του ιταλικού φασισμού.
Επανειλημμένα καταγγείλαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αλβανικές αρχές επιδίδονται στη συστηματική και βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, γκρεμίζοντας εκκλησίες, αρπάζοντας ακίνητα και τρομοκρατώντας, παραβιάζοντας κατάφωρα διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή προκειμένου να υποχρεωθεί η Αλβανία να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, να σταματήσει τις δολοφονίες των εκεί Ελλήνων ομογενών και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Κωνσταντίνου Κατσίφα;»
Τέλος, η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, που χαρακτηρίσθηκε και ανεπιθύμητο πρόσωπο από τις αλβανικές αρχές, με γραπτή της ερώτηση στις 7 Νοεμβρίου, τόνισε:
«Η Αλβανία θέλει να αρχίσει ενταξιακές διαδικασίας με την ΕΕ. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αφαίρεσαν τη ζωή από τον Έλληνα μειονοτικό Κωνσταντίνο Κατσίφα και μόλις σήμερα παρέδωσαν τη σορό του στους οικείους του για ταφή, ενώ αρνούντο να το πράξουν επί σειρά ημερών, χωρίς να προβάλλουν καμία σοβαρή εξήγηση. Οι συγγενείς του αναφέρονται σε δολοφονική δράση των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Το ερώτημα είναι: Στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος στη ζωή, έχει η ΕΕ πρόθεση να ζητήσει την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, που σημαίνει την παρακολούθηση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Σε περίπτωση που αποδειχθεί αναίτια η δολοφονία, πώς σκοπεύει να προχωρήσει η ΕΕ ως προς τις σχέσεις της με την Αλβανία και την ενταξιακή πορεία της τελευταίας στην ΕΕ;»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr