Επιγραμματικά οι τραπεζικές αρχές προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα:
α) στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,
β) τις κυβερνο-επιθέσεις και
γ) τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες (πχ Brexit).
Αναλυτικότερα, η έκθεση προειδοποιεί πως παρά τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, υπάρχουν διεθνείς προκλήσεις που εγκυμονούν κινδύνους. Ο εμπορικός προστατευτισμός, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και η πιθανότητα «αναταραχής» στις αναδυόμενες αγορές είναι οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι.
Η ΕΚΤ σημειώνει ακόμα ότι «η πρόοδος στην ψηφιοποίηση επιτείνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα συστήματα πληροφορικής και τεχνολογίας των τραπεζών, αλλά και τις κυβερνο-επιθέσεις».
Άλλος ένας σημαντικός κίνδυνος συνίσταται στις επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία εξακολουθούν να πλήττουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Κάνοντας ειδική μνεία στο Brexit, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε πιθανό αποτέλεσμα», ως προς τις διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί τέλος, και στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καλώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τον όγκο των προβληματικών χαρτοφυλακίων και να αυστηροποιήσουν τις πρακτικές δανειοδότησης, ώστε να περιοριστούν οι πιθανοί κίνδυνοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr