Όπως προκύπτει, ωστόσο, την όλη εικόνα της μη εφαρμογής της θανατικής ποινής σ’ όλη την Ευρώπη, «χαλάει» μόνον η Λευκορωσία, που επιμένει να εκτελεί θανατοποινίτες, παρά τις αντιδράσεις και στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στη δήλωση , ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Federica Mogherini, υπογραμμίζουν ότι:
"Η θανατική ποινή αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αποτελεί σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και αντιβαίνει στο δικαίωμα στη ζωή. Η θανατική ποινή δεν μπορεί να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα και καθιστά αμετάκλητα τα νομικά λάθη ».
Εν αναμονή της θέσπισης μορατόριουμ, η διακήρυξη καλεί τις χώρες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή - η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη Λευκορωσία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί θανατική ποινή - να μεταφέρει τις υφιστάμενες θανατικές καταδίκες σε ποινές φυλάκισης.
Προτρέπει επίσης το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφύγουν τη συμμετοχή στη χρήση της θανατικής ποινής από τρίτες χώρες, π.χ. ενεργώντας για την αποτροπή του εμπορίου αγαθών που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση εκτελέσεων.
Σημειώνεται ακόμη ότι, μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης της θανατικής ποινής που καλύπτει 47 χώρες και πάνω από 830 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ, δεν έχουν γίνει εκτελέσεις σε κανένα κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για περισσότερα από 20 χρόνια.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr