«Ναι, πρέπει να προστατεύουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Όμως, είναι πολύ απλό να ασκήσει κανείς μια λαϊκιστική πολιτική φόβου. Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες μας, όχι τους φόβους μας... Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι ο εθνικισμός και τα σκληρά, κλειστά σύνορα μπορούν να προκαλέσουν διενέξεις ή ακόμη και πολέμους. Οι λαϊκιστικές αφηγήσεις τού σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κοινό μας μέλλον» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του, την οποία η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί: «Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες, όχι τους φόβους μας».
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης δηλώνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει «έναν συντονιστικό ρόλο μεταξύ των κρατών που είναι διατεθειμένα να μοιραστούν το βάρος. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες να συμμετέχουν στην ανάληψη προσφύγων. Μέχρι στιγμής κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Όμως τώρα η επίδειξη αλληλεγγύης είναι κρίσιμος παράγων...» υπογραμμίζει.
Παλαιότερα μιλούσα για μεμονωμένα κράτη-μέλη που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν (στην κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης). Σήμερα προτιμώ να μιλάω για μεμονωμένες κυβερνήσεις. Και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι δε θα είναι για πάντα στην εξουσία. Εξ ου και δε θα πρέπει να διακινδυνεύουν όσα οι χώρες τους κατάφεραν» σημειώνει ο Δ. Αβραμόπουλος.
«Η Γερμανία έδωσε στην προσφυγική κρίση του 2015 το παράδειγμα για το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Η Καγκελάριος Μέρκελ δέχτηκε δριμεία κριτική για την πολιτική της, όμως υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αξίες. Και η Γαλλία ή η Ολλανδία βοήθησαν ήδη από νωρίς. Θα προσπαθήσω να πείσω όλα τα κράτη- μέλη να κάνουν το ίδιο. Μία δίκαιη κατανομή των βαρών είναι πολύ σημαντική και η αλληλεγγύη είναι μία κεντρική αξία της Ε.Ε.».
Ερωτηθείς για τα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη, ο Επίτροπος απαντά: «Θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης (στο πρόβλημα). Είδαμε εικόνες προσφύγων που έφτασαν στις ισπανικές ακτές και μετά αμέσως εξαφανίστηκαν. Με ελεγχόμενα κέντρα θα μπορούσαμε να παρεμποδίσουμε κάτι τέτοιο κι επίσης με τη βοήθεια συνοριοφυλάκων και ειδικών της Ε.Ε. σε θέματα ασύλου θα μπορούσαμε ταχέως να ξεκαθαρίζουμε ποιος έχει δικαίωμα να τύχει προστασίας στην Ευρώπη και ποιος πρέπει να γυρίσει πίσω. Δε μιλάμε όμως για κέντρα κράτησης...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr