Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τη μεταποίηση στις αρχές της εβδομάδας. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.
Η έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, επηρεάζει επίσης τα εμπορεύματα συνολικά, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
Κινέζοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν την Παρασκευή ότι ο σαρωτικός κατάλογος των οικονομικών στόχων που τονίστηκε εκ νέου στο τέλος της συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα περιείχε «πολλές περίπλοκες αντιφάσεις», υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ανώμαλος… δρόμος για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου της χώρας.
Οι έμποροι πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, μετοχών, νομισμάτων και ομολόγων από το Λονδίνο έως τη Σιγκαπούρη δυσκολεύτηκαν να λειτουργήσουν την Παρασκευή καθώς ένα παγκόσμιο ψηφιακό black out παρεμπόδισε τις λειτουργίες, ανέφεραν εταιρείες, τράπεζες και ανταλλακτήρια.
Εν τω μεταξύ, δύο μεγάλα πετρελαιοφόρα τυλίχθηκαν στις φλόγες την Παρασκευή μετά από σύγκρουση σε ύδατα κοντά στη Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο λιμάνι ανεφοδιασμού στον κόσμο, με δύο μέλη του πληρώματος να μεταφέρονται με αεροπλάνο στο νοσοκομείο και άλλα να διασώνονται από σωσίβιες λέμβους, δήλωσαν οι αρχές και μία από τις εταιρείες.
Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν κάποια στήριξη στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Ο όμιλος παραγωγών του ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να προτείνει αλλαγή της πολιτικής παραγωγής του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη μείωσης ενός στρώματος περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Πέμπτη.
«Πιστεύουμε ότι τα ισοζύγια του τρίτου τριμήνου πρόκειται να σφίξουν, λόγω της συνεχιζόμενης συγκράτησης του ΟΠΕΚ και της εποχικής αύξησης της ζήτησης, πριν εξασθενήσουν το τέταρτο τρίμηνο λόγω πρόσθετων προμηθειών από τον ΟΠΕΚ+ και τις ΗΠΑ», γράφει ο αναλυτής της BNP Paribas, Άλντο Σπάνιερ.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,46% στα 80,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,29% στα 84,86 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,803% στα 32,085 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν περισσότερο από 1%, καθώς το δολάριο σταθεροποιείται και ορισμένοι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη μετά την πρόσφατη άνοδο του πολύτιμου μετάλλου λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve τον Σεπτέμβριο.
Ο χρυσός διολισθαίνει 1,73% στα 2.413,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή πτώση 2,96% στα 29,328 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,69% στα 4,249 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,089 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,15% στο 1,2922 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8427 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr