Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Ολλανδία σημείωσε πως παρά την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό τα Σκόπια δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων. Η κριτική εστίασε κυρίως σε κενά στο κράτος δικαίου και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Κινδυνεύει η επίλυση του ονοματολογικού κατά τον Κοτζιά
Μεγαλύτερος υπέρμαχος της έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ κι άλλων κρατών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να τεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο κ. Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ όλη η προσπάθεια για την επίλυση του ονοματολογικού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
«Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της», προσέθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Euractiv.
Πως επηρεάζεται το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Ενδεχόμενη μεγάλη καθυστέρηση την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών μέσω δημοψηφίσματος. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα παραιτηθεί ένα ηττηθεί στο δημοψήφισμα.
Η Βουλγαρία, που έχει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, είχε διαμηνύσει πως θα εισηγηθεί την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων με τα Σκόπια, με την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα να δηλώνει την Δευτέρα πως το 80% των κρατών-μελών τάσσεται υπέρ της αποστολής πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr