Ο αριθμός, αυτής της κατηγορίας προσφύγων, παγκοσμίως συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τα 258 εκατομμύρια το 2017, από 220 εκατομμύρια το 2010 και 173 εκατομμύρια το 2000, αναφέρει η έκθεση και συμπεραίνει ότι:
-Πολλοί βρίσκουν καταφύγιο μέσα στην χώρα τους, αλλά ορισμένοι αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος, αυτές οι κινήσεις είναι πιθανό να αυξηθούν. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση σε αυτή την πρόκληση ήταν περιορισμένη και η προστασία για αυτούς τους ανθρώπους παραμένει ανεπαρκής!
Επικαλούμενη η έκθεση, στατιστικές που δημοσιεύει το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων, αναφέρει ότι κάθε χρόνο από το 2008, κατά μέσο όρο 26,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοπιστεί βίαια από πλημμύρες, καταιγίδες, σεισμούς ή ξηρασίες.
Αυτό ισοδυναμεί με ένα άτομο που εκτοπίζεται κάθε δευτερόλεπτο.
Στην προστασία τέτοιων ανθρώπων - που συχνά χαρακτηρίζονται ως «πρόσφυγες του κλίματος» - υπάρχει ένα χάσμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σαφής ορισμός για αυτήν την κατηγορία ανθρώπων ούτε καλύπτεται από τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.
Η τελευταία επεκτείνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν βάσιμους φόβους να διώκονται εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της ιδιότητας μέλους μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ή της πολιτικής άποψης και δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να ζητήσουν προστασία από τις χώρες καταγωγής τους.
Ενώ και η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει επίσημα τους πρόσφυγες για το κλίμα και μόνον πρόσφατα εξέφρασε κάποιες ανησυχίες και έχει αναλάβει δράση για την υποστήριξη τους.
*Ολη η 12σέλιδη Εκθεση στα Αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr