Σ’ ότι αφορά τις συνεχιζόμενες εκτελέσεις σε ΗΠΑ-Ιαπωνία, η Επιτροπή σημειώνει ότι, τα δύο αυτά κράτη συμμετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και κατά συνέπεια θα έπρεπε, να ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο πανευρωπαϊκός αυτός οργανισμός για την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως.
Εκφράζει δε τον φόβο ότι, εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ θα συνεχισθούν αφού, σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητούνται αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπόρους ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των ισχυόντων εθνικών νόμων.
Σ’ ότι αφορά την Ιαπωνία, επισημαίνει ότι, τον Δεκέμβριο του 2017, υπήρξαν δύο μυστικές εκτελέσεις θανατοποινιτών στην χώρα.
Για την Λευκορωσία, τέλος, η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της αποδοκιμασία για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινής, ένας θανατοποινίτης εκτελέστηκε ενώ ανακοινώθηκα και τρεις νέες θανατικές καταδίκες, μετά την ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ των αρχών της Λευκορωσίας και του Συμβουλίου Ευρώπης στις 25 Οκτωβρίου 2017.
Βέβαια η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σ’ όλη την Ευρώπη (πλην Λευκορωσίας) απαγορεύεται η εκτέλεση της θανατικής ποινής ενώ και στην Ρωσική Ομοσπονδία, το μόνο κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει καταργήσει την θανατική ποινή, υπάρχει ένα μορατόριουμ αναστολής των εκτελέσεων.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr