«Ο Τσίπρας υπόσχεται στους ανθρώπους της χώρας του ένα φωτεινό μέλλον, διότι φέτος τον Αύγουστο η Ελλάδα θα βγει επίσημα από το πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνει η FAZ. «Ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι μετά μπορεί να δρα όπως εκείνος θέλει, αφήνοντας μάλιστα να αιωρείται η ελπίδα ότι μέτρα, όπως μείωση των συντάξεων και αύξηση των φόρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια, θα τα καταργήσει αστραπιαία (...). Αυτή την ειδυλλιακή εικόνα με λίγες λέξεις κατέστρεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Στη νέα έκθεσή του προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τότε η λήξη του προγράμματος διάσωσης θα μπορούσε να σημαίνει και πλήγμα για τα κρατικά χρεόγραφα» σημειώνει η εφημερίδα. «Γι αυτό η νέα έκθεση μπορεί να εκληφθεί και ως συνηγορία υπέρ της δημιουργίας ενός διχτυού ασφαλείας γύρω από τα δημοσιονομικά (…) που θα στήριζε την ελληνική οικονομία, με το να κρατά χαμηλά το κόστος δανεισμού και που θα εγγυόταν την είσοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές».
Ο γερμανός δημοσιογράφος περιγράφει τις οργίλες αντιδράσεις της κυβέρνησης εναντίον του Στουρνάρα, όπως εκφράστηκαν μέσω του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της συμπεριλαμβάνει και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, oι οποίοι επίσης υπενθυμίζουν ότι «για να γίνει πράξη το θετικό σενάριο για το μέλλον θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει σειρά από προϋποθέσεις: από ιδιωτικοποιήσεις, φιλική φορολογική πολιτική στην ανάπτυξη, αποσύνδεση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μέχρι φιλικές πολιτικές προς τις επενδύσεις».
Τεστ αντοχής για 4 συστημικές τράπεζες
Στην κατάσταση που επικρατεί στος ελληνικές τράπεζες ρίχνει το βάρος της η Handelsblattυπενθυμίζοντας ότι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα η νέα χρονιά είναι αποφασιστικής σημασίας. «Τον Φεβρουάριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποβληθούν από την ΕΚΤ σε πρόωρα τεστ αντοχής και σε περίπτωση που χρειαστούν νέα κεφάλαια, αυτό θα ισοδυναμούσε με σοβαρό πλήγμα για τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και θα έθετε σε κίνδυνο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται σε γενικές γραμμές στα 104,8 δις ευρώ και τα οποία θα πρέπει να μειωθούν. Ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά στην προσφυγή των τραπεζών στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ως εργαλείο πίεσης δανειοληπτών, οι οποίοι παρόλο που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, δεν το κάνουν.
Ενώ σε αυτή την κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» υπολογίζεται ότι ανήκει ένα 20%, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, γράφει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει ότι «σαφής εικόνα θα προκύψει από τα τεστ αντοχής που θα γίνουν το Φεβρουάριο πριν βγει η χώρα στις αγορές τον Αύγουστο». Το καθησυχαστικό είναι ότι ακόμη κι αν οι τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, οι καταθέτες δεν θα πρέπει να φοβούνται ένα bail in, δηλαδή ένα κούρεμα των καταθέσεών τους, δεδομένου ότι στο τρίτο πακέτο υπάρχει ένα ποσό 20 δις ευρώ για αυτόν τον σκοπό, το οποίο δεν έχει διατεθεί ακόμη.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πωλεί παλαιστιανική γη
Μακροσκελές άρθρο για την κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την οργή των Παλαιστινίων, όπως αυτή εκδηλώθηκε τις μέρες των εορτών με αυγά και διαδηλώσεις εναντίον του Πατριάρχη Θεόφιλου ΙΙΙ, φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αιτία η πώληση γης που κατέχει το ίδιο σε αστρονομικές τιμές. Ο αρθρογράφος φέρνει ως παράδειγμα την πώληση 240 διαμερισμάτων στην κεντρική συνοικία της πόλης Γκιβάτ Ορανίμ για 3,3 εκατομ. δολάρια σε ανώνυμους επενδυτές από τις Παρθένους Νήσους. Φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε θέματα ακινήτων, δικηγόρου Ελίας Χούρι, ο οποίος αναφέρει ότι η ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου δεν είναι ιδιοκτησία του Θεόφιλου, αλλά αποκτήθηκε ανά τους αιώνες από την παλαιστινιακή χριστιανική κοινότητα και δόθηκε υπό τη μορφή καταπιστεύματος στην εκκλησία για να διατηρηθεί η παρουσία των χριστιανών στην Αγία Πόλη. Σύμφωνα με τον Χούρι ο Πατριάρχης συμπεριφέρεται «χειρότερα και από τη μαφία».
Το δημοσίευμα ρίχνει ευθείες βολές και στον τρόπο διοίκησης του Πατριάρχη, κυρίως ότι δεν αφήνει μέλη της κοινότητας να ελέγξουν την οικονομική διαχείριση των εσόδων από τα εκατομμύρια των πιστών κάθε χρόνο, που με τον οβολό τους ανάβουν κερί στον Πανάγιο Τάφο. Τα χρήματα δεν πηγαίνουν στο Πατριαρχείο, αλλά σε αυτούς που το διοικούν, όπως καταγγέλλει ο Χανάν Καρκάρ, μέλος της χριστιανικής κοινότητας στη Βηθλεέμ. «Θέλουν να κάνουν τις δουλειές μόνοι τους και να κάνουν τη δική τους ζωή» δηλώνει χαρακτηριστικά στον γερμανό δημοσιογράφο.
Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας μετά το κράτος του Ισραήλ. Η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ισραηλινό Μουσείο και η κατοικία του πρωθυπουργού έχουν χτιστεί σε γη του Πατριαρχείου, ενώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 37% των ακινήτων ανήκει στο Πατριαρχείο. Η εφημερίδα κάνει αναφορά σε μια από τις τελευταίες πωλήσεις γης του Θεόφιλου. Πρόκειται για 43 εκτάρια στην Καισάρεια, κοντά στη Μεσόγειο τα οποία πωλήθηκαν έναντι ενός εκατομ. δολαρίων στο κράτος του Ισραήλ. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονταν ένα εθνικό πάρκο και ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα ισραηλινό δικαστήριο επικύρωσε την πώληση δύο ξενοδοχείων το 2004 κοντά στην πύλη Τζάφα στην παλαιά πόλη σε μιαν οργάνωση Εβραίων εποίκων με τη βοήθεια μεσαζόντων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr