«Το υπουργείο Οικονομικών είναι ο στόχος», φέρεται να είπε ο Μ. Σουλτς χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατέδειξαν πόσο σημαντικό είναι το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό, όπως σχολιάζει η εφημερίδα και αναμεταδίδει η DW, διότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί όχι μόνον να συγκαθορίζει δαπάνες άλλων υπουργείων ή να δρομολογεί επενδυτικές πρωτοβουλίες και μειώσεις της φορολογίας, αλλά είναι αρμόδιος και για την ευρωπαϊκή πολιτική, όπου ως γνωστόν, το SPD ζητά αλλαγή ρότας.
«Έπειτα από δέκα χρόνια διαρκούς κρίσης και αναγέννησης του εθνικισμού η Ευρώπη οδεύει τώρα προς μια χρονιά αποφάσεων: συνεχίζουμε όπως μέχρι σήμερα ή (αποφασίζουμε) περαιτέρω εμβάθυνση; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής», επισήμανε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Άχιμ Ποστ.
Το Βερολίνο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει επιτέλους να πει εάν οι υπόλοιποι μπορούν να βασιστούν σε εμάς, για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για συγκεκριμένα βήματα προς μια κοινωνική Ευρώπη και για τις μεγάλες επενδύσεις του μέλλοντος». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το SPD δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη συνέχιση της πολιτικής των περασμένων ετών. Γι΄ αυτό και ζητά -πέρα από τον επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής- τη λεγόμενη «ασφάλιση πολιτών» όπως και τη χαλάρωση του πλαισίου για την επανένωση προσφυγικών οικογενειών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γνωστές αυτές κόκκινες γραμμές του SPD σε συνάρτηση με την αξίωση για τη στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ενόψει των διερευνητικών που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Είναι όμως γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην παρούσα φάση σε μάλλον πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση αφού η κύρια ευθύνη για το ό,τι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη κυβέρνηση βαραίνει πρωτίστως την Άγκελα Μέρκελ. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, και το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να τρομάζει περισσότερο το συντηρητικό στρατόπεδο καθώς υπάρχουν φόβοι ακόμη μεγαλύτερων απωλειών προς το εθνολαϊκιστικό AfD. Θα πρέπει να θεωρείται λοιπόν αρκετά πιθανό να ενδώσουν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες σε αρκετές αξιώσεις του SPD. Όσον αφορά δε το υπουργείο Οικονομικών είναι γεγονός ότι μετά τη μετακίνηση του Β. Σόιμπλε στην προεδρία της Βουλής δεν είναι πλέον τόσο δύσκολο για την CDU να αποχωριστεί το σημαντικό αυτό χαρτοφυλάκιο.
Το πιθανό χρονοδιάγραμμα
Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ CDU και SPD θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Εάν αυτές οι συνομιλίες -που έχουν στόχο να διερευνήσουν εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε βασικά πεδία πολιτικής- στεφθούν με επιτυχία, τότε θα ακολουθήσουν περί τα μέσα/τέλη Ιανουαρίου οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα λεπτομερές κείμενο κυβερνητικής συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί από πλευράς του SPD, ότι την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως έκτακτο συνέδριο το κόμματος ενώ επί της τελικής κυβερνητικής συμφωνίας θα κληθούν να αποφασίσουν και τα 440.000 μέλη του SPD. Καλώς εχόντων των πραγμάτων λοιπόν ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr